Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Peking: az 'általános gyakorlatnak megfelelően' járnak el a hazatoloncolt ujgurokkal

2009 december 21. /MTI/Kárpátinfo/TibetPress

Kína az "általános gyakorlatnak megfelelően" jár el azon ujgur nemzetiségű állampolgáraival szemben, akiket Kambodzsa a minap hazatoloncolt - közölte hétfőn a kínai külügyminisztérium.

Kambodzsa - migrációs politikája szellemében - húsz kínai állampolgárt toloncolt ki, mert illegálisan léptek be az országba - szól a közlemény, amely a nemzetközi együttműködés jó példájaként említi Kambodzsa lépését.

"Kína határozottan ellenzi az embercsempészetet, és keményen fog eljárni az ilyen esetekben. Egyben úgy gondolja: a nemzetközi közösségnek össze kell fognia, hogy együttesen léphessen fel az ilyen jellegű bűncselekmények ellen" - áll a szűkszavú dokumentumban, amit aznap adtak ki, amikor az ország alelnöke éppen Kambodzsában vendégeskedik.

Az amerikai külügyminisztérium azzal vádolta meg vasárnap a kambodzsai kormányt, hogy "a 20 ujgur menedékkérő" Kínába toloncolásával "nyilvánvalóan megsértette nemzetközi kötelezettségeit".

"Az eset befolyásolni fogja Kambodzsa nemzetközi pozícióját, valamint viszonyát az Egyesült Államokkal" - fogalmaz a Gordon Duguld helyettes szóvivő által aláírt washingtoni közlemény, és figyelmezteti a kínai kormányt, hogy a nemzetközi normáknak megfelelően járjon el az ügyben.

Korábbi híradások arról szóltak, hogy egy 22 tagú ujgur csoport jutott ki illegálisan Kínából, és tagjai Kambodzsába érve az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) irodáján politikai menedékjogot kértek, mondván, hogy hazájukban üldözésnek vannak kitéve.

Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban korábban közölte: a szóban forgó csoport tagjai körözött személyek, akik bűncselekmények elkövetésével gyanúsíthatók, és ügyükben az illetékes hatóságok végezik a nyomozást. "A nemzetközi menekültvédelem rendszere nem adhat menedéket törvényes büntetésük elől menekülő bűnözőknek" - húzta alá akkor Csiang.

A kínai hatóságok a Hszincsiang-Ujgur autonóm terület székhelyén, Urumcsiban július 5-én történt zavargásokat követően szigorú büntetést ígértek a bűnösöknek, akiknek egy részét még mindig keresik. Eddig gyilkosságok, rablás, fosztogatás, gyújtogatás miatt már 17 halálos ítélet született, és több súlyos börtönbüntetést szabott ki a helyi bíróság.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb