Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Párizs polgármestere valószínűleg kitünteti a Dalai Lámát/Dalai Lama likely to be honored by Paris mayor

2009. május 26./Associated Press/TibetPress

Dalai Lama likely to be honored by Paris mayor

Párizs- Egy tibeti képviselő keddi állítása szerint Párizs polgármestere valószínűleg kitünteti a Dalai Lámát júniusi látogatása során. Ez újra kiélezheti a feszültségeket Franciaország és Kína között.

Ez a találkozó lerombolhatja a francia diplomácia több hónapos munkájának eredményét, vagyis a kínai-francia kapcsolatok helyreállítását, miután Franciaország érezhetően támogatja Tibet szellemi vezetőjét. Kína álláspontja szerint a Dalai Láma célja Tibet elszakadása és ezért ellenez bármiféle találkozást a Dalai Láma és más külföldi vezetők között. A kínai-francia kapcsolatok egyszer már hónapokra befagytak, miután a francia elnök, Nicolas Sarkozy Lengyelországban decemberben találkozott a Dalai Lámával. Kína magas szintű kapcsolatokat függesztett fel és Franciaország a kínai küdöttségek nyereséges bevásárlókörútjaitól is elesett. A kapcsolatok csak azután álltak helyre, hogy Franciaország biztosította Kínát arról, hogy semmilyen módon nem támogatja a Tibet függetlenségét.

 

Wangpo Basi (Tibet Office, Párizs) szerint Párizs polgármestere, Bertrand Delanoe egy kisebb ünnepséget rendez majd a Dalai Láma tiszteletére, akit tavaly Párizs díszpolgárává avattak.

A telefonos interjú során Basi nem közölt további részleteket, de a francia hírek szerint ez az esemény június 6-án következik be.

 

Korábban Kína külügyminisztériumának szóvivője élesen figyelmeztette Franciaországot, hogy ne adják meg a Dalai Lámának a díszpolgári címet. Párizs önkormányzata mégis megszavazta ezt a döntést, bár ez a tiszteletadád a Dalai Lámának elsősorban mint személynek szól.

 

,,A párizsi önkormányzatnak ez a döntése megintcsak a kínai nép rosszallásába fog ütközni.'' mondja Ma Zhaoxu szóvivő. ,,Felszólítjuk Párizst, hogy hagyja abba a kínai belügyekbe történő beavatkozást és ne kövessen el több hibát a Tibet-üggyel kapcsolatban.'' Az Élysée Palota hivatalnokai nem adtak felvilágosítást a lehetséges találkozóról, míg Párizs polgármesterének szóvivője, Laurent Fary is csak annyit közölt, hogy még nincs kitűzve az időpont. Frederic Desagneau, a francia külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy ez a kezdeményezés Párizs francia kormánytól független döntése, és hozzátette, hogy ,,remélhetőleg nem lesz kihatása Franciaország és Kína kapcsolatára.''

 

Tibeti képviselők szerint a Dalai Láma június 6-8.között tartózkodik majd a francia fővárosban, és nyilvános etikai konferenciát fog tartani Párizs egyik stadionjában.
Jenny Barchfield/ Associated Press

 Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb