Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Párizs békeköveteket küldött Kínába

2008. április 21./hétfő/Párizs/MTI/TibetPress

Nicolas Sarkozy francia államfő több magas rangú személyt küld a héten Pekingbe a francia-kínai kapcsolatok rendezésére, miután a tibeti helyzetet illető francia álláspont, az olimpiai láng párizsi körútját övező botrány és az olimpia megnyitójának kilátásba helyezett bojkottja miatt franciaellenes tüntetések robbantak ki Kínában.

"Szeretném elmondani, hogy megdöbbentettek azok a támadások, amelyek Önt érték április 7-én Párizsban, és mély tiszteletet érzek az ön által tanúsított bátorság miatt Ön és a népe iránt" - írta a francia államfő. Levelét Christian Poncelet szenátusi elnök személyesen nyújtott át hétfőn Sanghajban annak a 27 éves fogyatékos kínai sportolónőnek, aki az olimpiai láng párizsi körútján tartotta a fáklyát.

Sarkozy a levélben "határozottan elítélte", hogy Tibet-barát tüntetők támadtak az azóta a kínai média hősévé vált Csin Csingre, és meghívta a vívónőt Franciaországba.

Tény, hogy Poncelet kínai látogatását régóta tervezték.
A vizitnek azonban új tartalmat kölcsönzött az elnöki hivatal azon szándéka, hogy
minden
Kínába utazó francia politikussal hivatalos bocsánatkérést és diplomáciai békeüzenetet küldjön. A francia szenátus elnökét csütörtökön fogadja Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök.

Poncelet-t követően szerdán érkezik Pekingbe Jean-Pierre Raffarin volt miniszterelnök, aki gyakori vendég Kínában. A volt kormányfő Sarkozy és elődje, a Kínában nagyon népszerű Jacques Chirac levelét nyújtja majd át kínai vezető politikusoknak. Jövő hétvégén pedig Jean-David Levitte-et, a köztársasági elnök legfőbb diplomáciai tanácsadóját várják Kínába.

Az olimpiai láng párizsi fiaskóját és az olimpia megnyitójának kilátásba helyezett bojkottját követően romlott meg a viszony Párizs és Kína között: a hétvégén több franciaellenes tüntetés robbant ki Kínában, ahol elvileg nem engedélyezettek az ilyen jellegű megmozdulások, de a hatóságok ezúttal nem akadályozták meg azokat. Kínai internetes oldalakon pedig francia termékek bojkottjára szólítottak fel. Párizsban szombaton az olimpiát támogató több ezer kínai tüntetett azellen, hogy szerintük a francia média jelentős része félretájékoztatja a közvéleményt a tibeti helyzetről.

Elemzők szerint a békekövetek küldésével Párizs megpróbálja elkerülni, hogy a "patrióta kínai felháborodás" komolyabbra forduljon, és kereskedelmi következményekkel járjon. A francia békekövetek feladata emlékeztetni, hogy Párizs a dalai láma és
Peking
közti párbeszéd felvételét annak a baráti kínai-francia viszonynak a nevében kéri, amely 1964-ig nyúlik vissza. Franciaország ugyanis a nyugati államok közül elsőként ismerte el a Kínai Népköztársaságot.

Kínában jelenleg 1400 francia cég van jelen; a világ második legnagyobb hipermarket-lánca, a Carrefour 120 üzlettel rendelkezik, és komoly tárgyalások folynak francia atomerőművek kínai eladásáról. Számos francia nagyvállalat, az Areva, az EDF és az Airbus is érdekelt kínai üzleti kapcsolatokban.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb