Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Óvatosan a megjegyzésekkel, mondta az indiai kormány a Dalai Lámának

2010. július 13./DNS/WTN/TibetPress

2010. július 12. DNS (India), Chandigarh, Ajay Bharadwaj
Aggodalomra adhat okot,  a Dalai Láma megjegyzése az indo-kínai párbeszédekre nézve; India úgy tűnik közvetít a lelki vezető és a tibeti emigráns kormánnyal kapcsolatosan, hogy ne menjenek a mélyvízbe, míg „nem tesznek megfigyeléseket Kínával kapcsolatosan".

Nirupama Rao, a külügyminiszter, aki vasárnap meglátogatta a Dalai Lámát és Szamdong Rinpocsét, a tibeti emigráns kormány miniszterelnökét, tájékoztatta őket az indo-kínai ügyekről. A források szerint továbbították a tibeti vezetők felé, hogy mérsékelten kell megtenniük észrevételeiket annak érdekében, hogy a Kína-India kapcsolat ne sérüljön.

Rao látogatása kevesebb, mint egy héttel azután történt, hogy az indiai nemzetbiztonsági tanácsadó (NSA) Shiv Shankar Menon találkozott a kínai miniszterelnökkel Wen Jiabaoval, a külügy miniszterrel Yang Jiechivel és az állami tanács elnökével Dai Binguoval Pekingben. A forrás szerint Kína bírálta Indiát, mert lehetővé teszi a tibeti menekültek számára, hogy politikai tevékenységeket folytathassanak.

A Dalai Láma általában úgy írja le India helyzetét Tibettel kapcsolatban, hogy "túl-óvatos." A tibeti vezető tavaly kapott zöld utat az indiai kormánytól, hogy ellátogathasson Arunachal Pradesba, Indiai egyik államába, amiről Kína azt állítja, hogy saját tartománya. A terület külügyminisztere, SM Krishna elmondta, hogy a Központi Kormányzat semmilyen kifogást nem emelt a tibeti vezető India bármely területét érintő látogatása ellen, feltéve, hogy nem beszél politikáról.

Hivatalosan a tibeti kormány külügyminisztériuma úgy jellemezte Rao látogatását  mint „udvariassági látogatás a Dalai Lámánál." Tisztviselők szerint a tibetiek Dharamszalában azért küzdenek, hogy összeegyeztessék ősi ellentétüket és bizalmatlanságukat Kínával szemben azzal a közelmúltban történt váltással, mely az ő emigráns kormányuk politikájában történt.

"Mi már több éve hangoztatjuk, hogy Tibet kérdését a kínai alkotmányon belül kell megoldani. Mi nem kérjük Tibet elválasztását Kínától” - mondta Sonam Norbu Tagpo a tibeti emigráns kormány tagja a közelmúltban, hozzátéve: "A kínai alkotmány keretein belül kívánunk élni, de nekünk, tibetieknek egy
magas fokú autonómiára lenne szükségünk Kínán belül."

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb