Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ötpárti támogatás Tibetnek

2008. április 11./péntek/InfoRádió/TibetPress

  Ötpárti országgyűlési határozat születhet a tibeti demonstrációkra adott kínai válasz kapcsán - mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Az erről szóló javaslat jövő héten kerülhet a parlament elé. A várhatóan jövő héten az Országgyűlés elé kerülő ötpárti határozati javaslat a tibeti kultúra megőrzését, az önrendelkezés jogát, az emberi jogokat hangsúlyozza - mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miután Németh Zsolt és Balog Zoltán részvételével megbeszélést folytatott Ceten Szamduppal, a dalai láma európai képviselőjével Budapesten.

"Úgy tűnik, sikerült egyezséget létrehozni abban a tekintetben, hogy az öt parlamenti párt együtt nyújt be egy parlamenti határozati javaslatot, aminek a lényege az, hogy a magyar országgyűlés kiáll Tibet mellett, a tibeti nép és kultúra megőrzése mellett, az önrendelkezés joga mellett, az emberi jogok mellett" - hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Ceten Szamdup az Európai Tibetet Támogató Csoportok dobogókői regionális találkozójára érkezett Magyarországra. Ennek keretében találkozott az országgyűlési képviselőkkel.

Az esemény utáni sajtótájékoztatón elmondta: ismeretei szerint eddig 150-en vesztették életüket a tibeti zavargások leverése során. "2300 embert letartóztattak. Emellett több száz tibeti sebesült meg, akiktől megtagadták az egészségügyi ellátást" - hangsúlyozta.

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának Fideszes elnöke elfogadhatatlannak nevezte az erőszak alkalmazását a tibeti konfliktus rendezésében. "Elfogadhatatlan, hogy az ENSZ menekültügyi főbiztosa nem léphet be Tibet területére, és úgy vélem, hogy meg kell kezdődnie Kína és a dalai láma közötti párbeszédnek" - jelentette ki.

Az Európai Parlament egyébként csütörtökön a pekingi olimpia megnyitó ünnepségének bojkottját javasolta az EU-tagországok vezetőinek abban az esetben, ha nem kezdődik párbeszéd a kínai hatóságok és a dalai láma között.

Hogyan élvezhetnénk az olimpiát, ha Tibetben embereket ölnek meg?

A Dalai Láma és a tibeti emigráns kormány támogatja az olimpiai játékok megrendezését, ám morális dilemmát jelenthet, hogy élvezzük-e az olimpiai játékokat, amíg Tibetben embereket ölnek meg - mondta az InfoRádiónak Ceten Szamdup, a dalai láma európai képviselője.

Hozzátette, nem lepődne meg, ha újabb demonstrációkat eredményezne, hogy Tibetbe is elviszik az olimpiai lángot.
Sigmond Árpád


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb