Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ötpárti határozat születhet Tibetért

2008. április 11./péntek/(MTI)/TibetPress

A jövő héten a parlament elé kerülhet a Tibetről szóló, ötpárti országgyűlési határozati javaslat - jelentette be Semjén Zsolt, a KDNP elnöke pénteken Budapesten.

 Több mint tízéves küzdelem végét koronázza siker: úgy tűnik, sikerült egyezséget létrehozni arról, hogy az öt parlamenti párt együtt nyújt be egy országgyűlési határozati javaslatot. Ennek lényege, hogy a magyar Országgyűlés kiáll Tibet mellett" - mondta az ellenzéki pártelnök, miután két képviselőtársával - Németh Zsolttal és Balog Zoltánnal (mindkettő Fidesz) - megbeszélést folytatott a dalai láma európai képviselőjével, Ceten Szamduppal.
A határozati javaslat a tibeti kultúra megőrzését, az önrendelkezés jogát, az emberi jogokat hangsúlyozza - ismertette Semjén Zsolt.
Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke kiemelte: Magyarországnak hallatnia kell a hangját ebben a nagyon súlyos konfliktusban. Részben azért, mert Magyarország külpolitikájának az emberi jogokon kell alapulnia, részben azért, mert a tibeti-magyar kapcsolatok kötelezik Magyarországot.
A képviselő elfogadhatatlannak nevezte az erőszak alkalmazását a tibeti konfliktus rendezésében. Mint mondta, a kínai hatóságoknak lehetővé kell tenni az újságírók szabad mozgását, az ENSZ bejutását és szabad vizsgálódását Tibetbe, emellett tárgyalásoknak kell kezdődniük a dalai láma és a kínai vezetés között.
A tibeti konfliktusban mindent meg kell tenni, hogy megnyugtató megoldás szülessen - szögezte le Németh Zsolt. A politikus egyetértett azzal, hogy magyar kormányzati vezetők ne vegyenek részt a pekingi olimpia nyitó- és záróeseményén. A Fidesz vezető politikusai sem tervezik, hogy elmennek az ünnepségekre - tette hozzá az MTI kérdésére.
Balog Zoltán (Fidesz), az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke a találkozó után elmondta: az erőszak egyik oldalról sem megengedhető eszköz a konfliktus rendezésére. Viszont - tette hozzá - érdemes lenne most elkezdeni egy tárgyalássorozatot a tibeti autonómiáról, amíg a nemzetközi figyelem Pekingre irányul.
Ceten Szamdup, a Dalai Láma európai képviselője a találkozó után kiemelte: a tibeti emigráns kormány üdvözli az Európai Parlament csütörtöki döntését és a magyar határozati tervezetet Tibettel kapcsolatban.
A képviselő kiemelte: folytatódni fognak a demonstrációk, mert Tibetet még mindig a kínai rezsim tartja rettegésben, a katonaság és a rendőrség pedig továbbra is megfélemlíti a tibetieket. Elnyomják a vallás- és szólásszabadságot és az emberi jogokat - mondta Ceten Szamdup.
A Dalai Láma képviselője csütörtökön érkezett Magyarországra. Ceten Szamdup péntek reggel tárgyalt a két bizottsági vezetővel és a KDNP elnökével. A megbeszélésen jelen volt a Külügyminisztérium képviselője is. Ötnapos magyarországi útján Ceten Szamdup nem találkozik magyar kormányzati vezetőkkel.
A Dalai Láma képviselője a tervek szerint részt vesz a Tibetet segítő nemzetközi társaság dobogókői tanácskozásán, ahova a szervezet mintegy hatvan képviselőjét várják.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb