Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Őszentsége a XIV. Dalai Láma felszólal az Európai Parlamentben

2008. október 24./péntek/Brüsszel/MTI/TibetPress

Őszentsége a XIV. Dalai Láma december 4-ikén felszólal az Európai Parlament (EP) ülésén - jelentették be pénteken Strasbourgban.

A meghívásról szóló döntést egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy Hu Csia (Hu Jia) bebörtönzött kínai ellenzéki kapta az EP Szaharov-díját, és néhány órával azt követően, hogy Pekingben megkezdődött az Európa-Ázsia Együttműködés (ASEM) csúcstalálkozója.

A Dalai Láma Tibet vallási vezetője, aki közel fél évszázada indiai száműzetésben él. Személye az elmúlt - illetve különösen az augusztusi pekingi olimpiát megelőző - hónapokban újra a nemzetközi figyelem előterébe került amiatt, hogy külföldön élő tibetiek erőteljes tiltakozó kampányt folytattak a Tibetben gyakorolt kínai hatalom ellen. A Dalai Láma rendszeresen hangsúlyozta, hogy nem törekszik Tibet Kínától való elszakítására, de arra igen, hogy a tibetiek megélhessék saját kulturális és vallási identitásukat.

Peking ennek ellenére mélységes gyanakvással figyeli a Dalai Láma minden megnyilvánulását, és általában kifejezésre is juttatja rosszallását, ha egy ország bensőséges kapcsolatokat ápol Tibet száműzetésben élő vallási vezetőjével.

Kína - korántsem pusztán a tibeti helyzetre visszavezethető - rossz emberi jogi bizonyítványa miatt az olimpia előtt felmerült az a gondolat is, hogy a nemzetközi közösségnek bojkottálnia kellene a játékokat, de ezt elvetették.

Most, az olimpia után az Európai Unió a jelek szerint jobban fel akarja emelni a szavát a kínai emberi jogi jogsértések ellen. Ebbe illeszkedik az emberi jogok előmozdításáért járó Szaharov-díj csütörtöki odaítélése, valamint a Dalai Láma meghívása is, amiről már régebben folyt a vita uniós berkekben.

A december 4-iki dátum olyan hétre esik, amikor az Európai Parlament nem Strasbourgban, hanem Brüsszelben tart ülést. A Dalai Lámát tehát Brüsszelbe várják december elején.

Hu Csia kitüntetéséről a pekingi külügyminisztérium elmarasztalóan nyilatkozott, de - ellentmondva a kínai EU-nagykövet korábbi levelének - nem helyezte kilátásba a Kína-EU kapcsolatok lehűtését. Éppen ellenkezőleg: a kínai szóvivő szerint a Szaharov-díj "szót sem érdemel" olyan fontosabb eseményekhez képest, mint amilyen az Európa-Ázsia (ASEM) csúcstalálkozó.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb