Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Őszentsége a Dalai Láma megáldott egy új Szakja kolostort Kazában

2009. július 13./Phayul/TibetPress/Spiti Völgy

2009 július 9.
Őszentsége a Dalai Láma ma reggel megáldotta a Himachal Pradesh Spiti Völgyét, hogy legyen Deva Bhumi, vagyis az istenek földje. A tibeti vezető, aki július 6-án töltötte be a hetvennegyedik életévét, felavatta az új Sakya Tenggyu kolostort, ahol Mandal Tensum gyakorlatot és hosszú élet-imákat (Tenshug) végeztek a tiszteletére. Az eseményen jelen volt Himachal Pradesh miniszterelnöke, Prof. Prem Kumar Dhumal és a helyi MLA vezetője, Dr. Ramlal Markanda. Spiti helyi lakosai hagyományos táncok előadásával szórakoztatták a vendégeket.

Eminenciája Khangsar Shabdrung Rinpocse azt mondta nyitóbeszédében: ,,Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ünnepélyesen kinyilváníthatom tiszteletemet az érző lények szellemi vezetőjének lótuszlábai előtt, aki a világ világossága, a bölcsesség óceánja, a jogfosztottak  megváltója, a végső boldogság szerencsés keresőinek Kalayanmitrája, a jelen korszak Buddhája, a Béke Nobel-díjas, Őszentsége a Dalai Láma, Tenzin Gyatso.''

Őszentsége végrehajtja az áldás szertartását a kolostor bejáratánál. Khangsar Shabdrung Rinpocse kifejezte háláját is a Dalai Láma tanításaiért és áldásaiért. Azt mondta, télen szinte lehetetlen volt élni a Gomic-i Tenggyu kolostorban és Ngor Khangsar Khenchen Ngawang Khyentse Thupten Nyingpo, aki az 1960-as években jött Tibetből, a helyi közösség külön kérésére épített egy új kolostort Kazában. Noha Őszentsége számos alkalommal meglátogatta ezt a területet, a Tenggyu Sakya kolostor mind ezidáig nem tudta fogadni Őszentségét az infrastruktúra hiánya miatt. Őszentsége tanítást ad holnap, amit Avalokiteshvara beavatás (Csenrézi wangchen) követ július 11-én és 12-én a Karzey (Kaza) Tenggyu kolostorban.

A Tenggyu Sakya kolostor rövid története: Eminenciája Khangsar Rinpocse szerint különböző nézőpontokból lehetne elmesélni a Tenggyu kolostor történetét, mert generációról generációra hagyományozódott át és a hiteles beszámolót a történelemben találjuk meg. Lochen Rinchen Sangpo (958-1055), a nagy fordító életrajza szerint édeasanyja emlékére száznyolc templomot, illetve kolostort állított fel. A történelem és az idő tanúsága szerint a Tenggyu Sakya kolostor is ezek között van. Ebből következett, hogy a korábbi Gomic kolostor romjainál végzett ásatáskor régi leleteket és négy buddhista védőistenség szobrának töredékeit találták meg, amely megegyezik a Tabo kolostor hasonló szobraival, amelyet a hagyomány szerint szintén Lochen Rinchen Sangpo alapított.

További magyarázatot szolgáltatnak a XIV. és XV..században élt nagy mester, Choepal Sangpo szavai. Amikor Spitibe utazott, azt mondta, hogy ott két Szakja kolostor létezik, az egyik a Nonga (Rongtong) oldalán, a másik egy zongnál (erődnél) Gomic szomszédságában. A későbbiekben a két kolostort egyként említette ,,Tenggyu Lhundrup Chokhor Ling'' néven. A nagy mester, Choepal Sangpo Bodong Chokpay Namgyal (1376-1451) és Vajradhara Ngorchen Kunga Sangpo (1382-1456) közvetlen tanítványa volt. Ngorchen Kunga Sangpo három alkalommal utazott Nyugat-Tibetbe (Tod Ngari), ahol is a második alkalommal Kalacsakra és Vajra-Panjara tantra beavatáshoz jutott. Azon tanítványai között, akik részesülhettek ezekben a tanításokban, ott volt Khenpo Rinchen Sonam Spitiből. Ezekből a történetekből kitűnik, hogy a spitii Tenggyu kolostornak legalább 800 éves történelme van.

Az újonnan felépített kolostor, amelyet Őszentsége felavatott, azon a ponton áll, ahol  Tenggyu Lhundrup Chokhor Ling néven ismert régi kolostor állt az elmúlt harmincöt évben és amely közvetlen összeköttetésben van a régi Tenggyu kolostorral.

Wasfia Nazreen

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb