Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Őszentsége a Dalai Láma látogatása Japánban – 5. nap

2010. június 25./Tibet House of Japan/WTNN/TibetPress

2010. június 22./Kanayawa/Tibet Ház Japán
Őszentsége a Dalai Láma Japánban tett látogatásának ötödik napján nyilvános
tanítást adott az Ishikawa Concert Hallban, az összegyűlt mintegy 2000 hallgatóságnak. Őszentsége a köszöntés után azzal nyitotta beszédét, hogy Japán alapvetően egy buddhista nemzet, ezért otthon érzi magát és ezért ad itt és most most buddhista tanítást. \"Ahogy visszatérek ide, elfog  az Önök ősi tradíciójának megértése. Ez az érzés nem tör elő belőlem Nyugaton, mert úgy érzem, minden országnak fenn kell tartania saját vallását és kultúráját\" - mondta.

Őszentsége a Szív Szútrával kezdte a tanítást, Serab Nyingpo mondásával, nekünk
XXI. századi buddhistáknak kell lennünk. \"A buddhizmus nem válhat egyszerű szertartásos gyakorlattá, tanulnunk kell és tudnunk a szentiratok jelentését, amiket olvasunk. A Szív Szútra nalandai szanszkrit változata alapvető buddhista tanítása a Mahájána hagyománynak. Ezért fontos érteni a tanítás teljes jelentését. Tehát, bár tudásom korlátozott, én megtanultam ezt a szútrát és szeretném megosztani mindannyiotokkal.\" Mondta, és belekezdett a szútra magyarázatába.

Őszentsége azt is javasolta, hogy Japánnak és Kínának el kellene gondolkodnia a Szív Szútra kommentárjának fordításán, melyet olyan nagy indiai mesterek írtak, mint Buddha Parita és Csandrakirti.

A tanítást kérdések és az azokra adott válaszok zárták, ahol egy hölgy elmesélte a tibeti útján szerzett tapasztalatait, ahol tanúja lehetett annak, ahogyan a tibetiek minden érzőlény felé szerető gondoskodással fordulnak. Őszentsége azt mondta, hogy a tibeti kultúra az együttérzés kultúrája, ahol az élet a béke és az erőszakmentesség jegyében zajlik. Arra a kérdésre, hogy hogyan tudjuk az életünket értelmesen vezetni, azt a választ adta, hogy \"segítenetek kell másokon, és ha nem tudtok segíteni, akkor se bántsatok másokat, és maradjatok becsületesek”.

Őszentsége beszélt a tudományról és a vallásról. Azt mondta a buddhizmus képes arra, hogy együthaladjon a tudománnyal, olyannyira, hogy ezzel a tudósok is egyetértenek. Azt is elmondta, hogy a tudomány és a vallás nem állnak szemben egymással, mind a kettő óriási mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy elősegítse a békét a világban.

Őszentsége még egy napot tölt Kanazawában, majd másnap elhagyja Tokiót.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb