Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Őszentsége a Dalai Láma követei ismét Kínában

2010. január 27. /WTN/The Daily Telegraoh/TibetPress

2010. január 26. /London

A Dalai Láma, a száműzött tibeti spirituális vezető rendkívüli követei megérkeztek Pekingbe, hogy megkezdjék a tárgyalások kilencedik fordulóját a kínai hatóságokkal a himalájai terület politikai státusáróll.

Noha az angol és az amerikai kormány üdvözölte a tárgyalásokat, amely 2008 novembere óta az első, a tibeti képviselőjelöltek nem várnak nagy előrelépést a két fél álláspontja közeledése terén. Amióta a tartomány kormányellenes tiltakozás színhelyévé vált (2008 márciusa), Kína még szigorúbb Tibet kérdésében. Az ,,átképzés'' egyre szélesebb körű kampánya dúl az országban, és a Dalai Lámát ismételten elutasították mint szeparatistát és szakadárt.

Ez a tárgyalást, amely valószínűleg néhány napig fog tartani, röviddel megelőzi Obama elnök és a Dalai Láma találkozását, miközben Peking azt mondta, továbbra is szorosra fűzi az amúgy is intenzív kapcsolatát Washingtonnal.

 

,,Az Egyesült Államok támogatja a Dalai Láma és Kína párbeszedét, hogy tartós változásokat érjenek el'' -  áll az Amerikai  Külügyminisztérium sajtóközleményében. ,,A Kormány azt reméli, hogy a találkozó pozitív eredményekkel jár, megalapozva a későbbi tárgyalásokat és a hosszú ideje nyitva álló kérdések megoldását.''

Múlt héten Hu Csin-tao és Ven Csia-pao találkozója után Kína új ötéves tervet irányzott elő, amely ,,bakugrásszerű fejlődést'' ígér a tibeti régió számára abban a reményben, hogy a gazdasági fejlődés majd politikai stabilitást is hoz magával.

Ez a tárgyalás annak a 2008 novemberében félbeszakadt fordulónak a folytatása, melynek során a tibeti fél egy memorandumot nyújtott be, amelyben felvázolta a ,,Tibet valódi autonómiája'' elképzelését, amelyre a Dalai Láma 1959 óta törekszik, amióta Indiába menekült a kínai uralom elleni felkelés leverése után.

A dokumentumot Kína összességében elutasította. A tibeti követek állítása szerint Csu Vej-csün, a kínai végrehajtó-miniszterhelyettes ezt mondta: ,,A memorandumotoknak még a címe is elfogadhatatlan. Hányszor mondjuk el még nektek, hogy a Dalai Lámának nincs joga a tibeti helyzetről vagy a tibeti emberek nevében beszélni?''

Tibetért kampányoló brit csoportok szerint nem hihető, hogy Kína álláspontja megváltozott volna, és felhívták a brit kormányt arra, hogy gyakoroljon nyomást Kínára, hogy az valóban jóhiszeműen folytassa a tárgyalásokat.

,,Hu Csin-tao legújabb keményvonalas retorikája, a Tibet-politika újkeletű jelentős szigorodása felveti a kérdést, komoly-e Kína elköteleződése a megújított tárgyalások során'' - mondta Stephanie Brigden, a Szabad Tibet (Free Tibet) szervezet igazgatója. ,,A nemzetközi közösség, beleértve a brit kományt, gyakoroljon nyomást kínai partnerére, hogy biztosítsa a tárgyalások tényleges, értelmes és a tibeti emberek számára kedvező voltát'' - tette hozzá mondandójához az emberjogi szervezet igazgatója.

A dharamszalai Tibeti Emigráns Kormány közleménye szerint a követek január 22-én találkoztak a Dalai Lámával, majd Pekingbe utaztak, ahonnan február elején térnek vissza Indiába.

 

Kína azt reméli, hogy a Dalai Láma ,,megbecsüli'' az újabb tárgyalás lehetőségét. ,,A Dalai Láma kívánságára a központi kormány érintett ügynökségei megszervezték a Dalai Láma magánképviselete számára kínai látogatásukat és a tágyalásokat'' - mondta Ma Zhaoxu, a kínai külügyminisztérium szóvivője. ,,Reméljük, a Dalai Láma megbecsüli ezt a lehetőséget és pozitív módon áll hozzá a központi kormányzat kéréseihez'' - tette hozzá a szóvivó, de a további kérdésekre megtagadta a választ.
Peter Foster/Peking

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb