Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Őszentsége a Dalai Láma irodájának válasza Tőkés László EP-képviselőnek

2008. május 10./TibetPress

Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő úr részére
Tisztelt Képviselő Úr!

Köszönetel vettük folyó év április 14-én kelt, Őszentségéhez, a Dalai Lámához írott levelét. Őszintén köszönjük aggódását és tibeti népünkkel való szolidritását történelmünk ezen kritikus pillanatában, és nagyra értékeljük április 9-i, európai parlamenti felszólalását népünk védelmében. Támogatóinkat elsősorban az igazságosság és a méltányosság védelmezőiként, s nem kizárólag Tibet barátaiként tartjuk számon.

Amint arról értesült, a Tibeti Autonóm Tartományban, illetve más, Kínával határos tibeti régiókban is ezrével vonultak az utcára a tibetiek. Békés tiltakozásukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy alapvető emberi és szabadság-jogaikat is korlátozzák. A tibetiek egyre inkább kisebbséggé válnak szülőhazájukban, s ez népünk egyenes arányú gazdasági marginalizációjához vezet. A tibetieket arra kényszerítik, hogy a kínai nyelvet használják mindennapjaikban. Ezért kénytelen Őszentsége arról beszélni, hogy Tibetben kulturális genocídium zajlik. A legutóbbi években a kínai hatóságok úgynevezett „hazafias” átnevelő tanórákat vezettek be kolostorainkban, melynek során a szerzeteseinket arra kényszerítették, hogy Őszentségét a Dalai Lámát gyalázzák. Mindezen körülmények egyenes úton vezettek a közelmúlt utcai tiltakozásaihoz.

A brutális megtorlás mérlege: sok száz tibeti halott és súlyos sebesült, illetőleg többezer tibeti letartóztatott. Helyzetünk válságos: semmit sem tudunk a legtöbb letartóztatott honfitársunkról; sok kolostorunkat körülzárta a kínai hadsereg, szerzeteseink sem ételhez, sem ivóvízhez nem juthatnak. Szorongatott helyzetünkben fordulunk a nemzetközi közvéleményhez sürgős segítségért.


Arra kérjük a nemzetközi szervezeteket, a nemzetközi kormányokat és parlamenteket, valamint a magánembereket, hogy ítéljék el a Tibetben zajló kegyetlen elnyomást, és követeljék a következőket:-A tibeti területen zajló brutális öldöklés azonnali felszámolását
-A letartóztatott és fogvatartott tibetiek azonnali szabadonbocsátását

-Független tény
feltáró bizottság azonnali Tibetbe küldését
-A nemzetközi sajtó azonnali beengedését Tibet területére

-A lakosság szabad mozgás és az alapvető napi szükségletekhez való hozzáférés jogát Tibetben


Legjobb kívánságaimat küldöm Önnek – tisztelettel:
Tenzin Taklha

Őszentsége, a Dalai Láma Hivatalának vezetője


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb