Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Őszentsége a Dalai Láma európai látogatása

2009. február 12./TibetPress

Őszentsége a Dalai Láma Olaszországba és Németországba látogatott. az év elején. Őszentsége tanácskozott olasz és német politikai méltóságokkal akik közreműködtek vele a világbéke megvalósulásának érdekében valamint a tibetiek jogai is szóba kerültek.

Ez Őszentsége első útja 2009-ben. A látogatás előkészíti a világméretű megemlékezést a tibeti nép Kínai elnyomás elleni felkelésének 50. évfordulója alkalmából.

Őszentsége a Dalai Láma február 8-án, az európai látogatás során először, Rómába érkezett. Róma és Velence kitüntette Őszentsége a Dalai Lámát a világbékéért és az emberi jogokért végzett munkájáért.

Február 9.-én Őszentsége, Gianni Alemanno polgármester meghívására, Rómában átvette a Róma Díszpolgára címet. Még 2008 szeptemberében Róma városi tanácsa túlnyomó többséggel jóváhagyta a díszpolgári címre való előterjesztést. A város azért adományozta a rangos kitüntetést Őszentségének, mert komoly nemzetközi erőfeszítéseket tett a tibeti ügy békés megoldásának érdekében, megerősítve az emberi jogok és a békés konfliktus kezelés alapelvét.

A Dalai Láma Velencében is átvette a város díszpolgári címét. A velencei városi tanács 2008 júliusában egyhangúan elfogadta az adományozó határozatot.

Őszentsége a Dalai Láma Baden Badenban február 10.-én átvette a Német Média Díjat, amely díjra Németország vezető piaci és média elemző cége a Media Control terjesztette fel. A komoly elismerést jelentő díjat, húsz tagú, Németország legfontosabb és legbefolyásosabb vezető média személyiségei szavazták meg.

Ma a vallási elnyomás, a káros önpusztító profit szenvedély és az emberi jogok folyamatos megsértésének korában, a Dalai Láma aktívan szót emelt a megbékülés, a türelmesség, az alázatosság és a megértés mellett. Őszentsége 50 éve az indiai száműzetés óta szinte egy személyben szimbolizálja és képviseli az erőszakmentes küzdelmet a tibeti emberek jogaiért. A rangos német díj előző átvevői között van, Nelson Mandela, Kofi Annan, Hillary Clinton, Bill Clinton, Hussein Jordán Király és Juan Carlos (János Károly) Spanyolország királya.

Őszentsége a Dalai Láma február 11.-én visszaérkezett Indiába.

Tseten Samdup Chhoekyapa, Őszentsége a Dalai Láma közép és kelet európai képviselője azt mondta, hogy a kitüntetés amit Őszentségének adományoztak olyan lelkesítő, mint az 1989-ben átvett Béka Nobel-díj. Annak idején Őszentsége a Béke Nobel-díj átvételekor azt mondta, hogy „ A Nobel díj elnyerése számomra, egy egyszerű szerzetesnek a messzi Tibetből..... nagy reményeket jelent és nem csak számomra hanem a tibetieknek is. Ez azt jelenti, elutasítjuk az erőszakos figyelemfelhívást helyzetünkre amiben vagyunk, és azt is jelenti, hogy nem lettünk elfelejtve. Engem mélyen megérintet az az őszinte érdeklődés amit sok ember kimutat a földnek ezen a részén a szenvedő tibeti emberekért. Ez a forrása a reménynek és nem csak tibetieknek, de minden elnyomott embernek.”

Őszentsége a Dalai Láma olaszországi és németországi látogatása abban az időben történt amikor a tibetiek Tibetben szembenéznek az egyre növekvő kínai elnyomással,” mondta Chhoekyapa. A kínai hatóság január 18-án elindították a „kemény kéz” hadműveletet, aminek eredményeként őrizetbe vettek több mint 5,766 tibetit és ez a rajtaütés nagy félelmet keltett a tibetiek között.” tette hozzá. A száműzetésben lévő kormány felszólította a kínai vezetést hogy azonnal vonja vissza a „kemény kéz” hadműveletet. A Dalai Láma január 25-én a kínai újév alkalmából a következőket mondta üzenetében a kínai közösségeknek: Remélem és imádkozok érte, hogy az elkövetkező évben a Kínai Népköztársaság képes lesz arra, hogy megalapozzon egy jelentőségteljes és harmonikus társadalmat, az által, hogy biztosítja az igazságos és jó viszonyt minden nemzetisége között.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb