Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Őszentsége 8. Japánban töltött napja

2010. június 25./Tibet House of Japan/WTNN/TibetPress

2010. június 25./Yokohoma/Tibet Ház Japán
Őszentsége ma reggel, Yokohamában mintegy 200 mongol hallgatósággal találkozott. Mongol zenészek hagyományos előadással üdvözölték Őszentségét. aki kifejezte örömét, hogy eleget tehetett a Japánban élő mongol emberek meghívásának.

Őszentsége arról beszélt, hogy a mongolok és a tibetiek szoros kapcsolatban álltak több mint ezer évig. „A buddhizmus szétáradt, Közép-Ázsiában, Mongóliában és főleg Tibetben. A Dalai cím is Mongóliából származik a mongol kánok  idejéből és a III. Dalai Láma kapta meg először. Sok mongol tudós dolgozott Tibetben az idők során. Dzsingisz kán bátorsága és a mongol hadsereg lándzsái a legnagyobb katonai erőt jelentették abban az időben. Most  megint Dzsingisz kán bátorsága, tudása és hozzáértése kell, hogy vezesse Mongóliát a jólét és a béke eléréséhez.”

"A buddhizmus játszotta a legfontosabb szerepet a mongol és tibeti kapcsolatokban és kultúrában. De sok mindent meg  kell tanulnia egy XX. századi buddhistának. A szent íratok puszta szavai és az imák nem segítenek, megértés nélkül. A több mint száz kötetes Kangyur (Buddha tanításai) és a kétszáz kötetes Tengyur (kommentárok a magyarázatok) nem lehetnek csupán a tisztelet tárgyai, használni kell őket a gyakorlati oktatásban is – ahogy Buddha is hangoztatta.

Délután, Őszentsége ellátogatott Setagya Gakkuen Iskolába, ahol tanárok és diákok gyűltek össze, hogy meghallgassák Őszentsége „Az elképzeléstől a megvalósításig” című  beszédét. Őszentsége találkozott az iskola kiválóságaival is.

Őszentsége azt mondta, hogy a tanulók tanulmányi eredményei nagyban hozzájárulnak nemcsak Japán, hanem a világ  boldogulásához is. A tudás a  kulcs, képesnek kell lenned arra, hogy a nyitott  elméd mindent megoldjon, mindent megteremtsen és hozzájáruljon az emberiség jólétéhez" - mondta.

Őszentsége azt mondta: "Japán nagyon kemény és nehéz időszakon ment keresztül  a második világháború alatt és után, de a japán emberek eltökéltsége és kemény munkája újjá építette ezt az országot a virágzó demokrácia és jogállamiság talaján. Ez nagyon jó, és a japán fiatalok szakértelme sokat segít külföldön, főleg a kevésbé fejlett országokban."

"A XX. században nagyon elterjedt az erőszak, most ebben a században a béke és a párbeszéd kell, hogy uralkodjon. A béke hiánya azt jelenti, hogy számtalan probléma lesz, de ezeket megoldani csak a kölcsönös tisztelet és a párbeszéd, nem pedig a háborúk útján lehet."

A beszédeket a Japán Buddhista Sotoshu iskola, a  Setagaya Gakkuen  és 17 másik iskola szervezte. Később a szervezők, Hayashi előljárók és  az összes hallgató és oktató megköszönte Őszentsége inspiráló és értékes szavait, azért, hogy a fiatal hallgatók ezen földünk hasznos tagjaivá váljanak.

Holnap,Őszentsége tanítást ad yokohamai Kiállító teremben, mintegy tízezer hallgató előtt.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb