Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Összekovácsolta ellenfeleit Kína

2010. október 30./Kitekintő.hu/TibetPress

Vasárnap óta tart Manmohan Szingh indiai miniszterelnök kelet-ázsiai útja, amely szombaton ér véget Hanoiban. Első állomásán, Tokióban Kan Naotóval megállapodtak a kereskedelem bővítésében, aláírták a gazdasági partnerségről szóló egyezményt, miközben szóba került Kína szerepe is. Ezután Malajziában is fontos gazdasági egyezséget kötött és a hét végén Kínával is igyekezett dűlőre jutni.

Október 24-én Tokióban kezdődött el Manmohan Szingh indiai miniszterelnök kelet-ázsiai útja. A háromnapos látogatás után kedden utazott tovább Malajziába, csütörtökön pedig zárásként Vietnamba érkezett, hogy részt vegyen az India-ASEAN és a Kelet-ázsiai Csúcson. Emellett Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai vezetővel is sor került egy háromnegyed órás találkozóra. A körút szombaton Hanoiban ér véget, számos kisebb sikerrel.

Egyeznek India és Japán érdekei
Az indiai miniszterelnök kormányzati tisztviselőkből, valamint az üzleti élet vezetőiből álló kíséretével elsőnek Japánba látogatott, ahol Szingh Kan Naotóval kormányfővel, a gazdasági és a politikai szféra vezetőivel találkozott, valamint a császár és császárné is fogadta őt és feleségét. A két miniszterelnök között bilaterális, regionális és globális témák is szóba kerültek és megállapították, hogy számos téren egyeznek az érdekeik. Megerősítették, hogy egyaránt támogatják a Kelet-ázsiai Csúcsot, mint nyitott, átlátható, teljes körű és előretekintő fórumot, amelynek célja előremozdítani a globális normák, az univerzálisan elismert értékek érvényesülését, valamint a béke és prosperitás megvalósulását a térségben. Mindketten üdvözölték az ASEAN külügyminisztereinek közelmúltbeli azon döntését, hogy meghívják az Egyesült Államokat és Oroszországot társult tagnak a Kelet-ázsiai Csúcsra.

A két ország közös aggodalmáról, Kínáról is szó esett és a vélemények egyeztek azon a téren, hogy Kína növekedésének békésnek kell lennie és ez nagy odafigyelést igényel. Jelenleg mind India, mind Japán viszonya feszült az egyre öntudatosabb Pekinggel. Újdelhi azért neheztel szomszédjára, mert Kína az utóbbi időben megerősíteni igyekszik a pozícióit Dzsammu és Kasmírban, továbbá egyre erőteljesebben követelőzik Arunácsal Pradés tartomány vitatott hovatartozású részével kapcsolatban. Tokió és Peking között pedig a Szenkaku-Tiaojü-szigetek körüli huzavona okoz komoly nézeteltéréseket. Ezért bár a Japán és Kína közti kereskedelem gyorsan nőtt az utóbbi években, Tokió jelenleg más államokkal keres szorosabb kapcsolatot. 2003 óta pedig India a japán pénzügyi segélyek legnagyobb fogadója.

Gazdasági és kereskedelmi előrelépések
A megbeszélés eredményeként a polgári nukleáris megállapodás megtárgyalásának felgyorsításában és a Kelet-ázsiai Átfogó Gazdasági Együttműködési Egyezmény megerősítésében állapodtak meg. Ez utóbbi alapján a két ország közti kereskedelem sokkal nyitottabbá válhat, hiszen az adókat 94%-kal fogják csökkenteni a következő évtized során. A két miniszterelnök széleskörűen fejleszteni kívánja India és Japán kapcsolatát politikai, gazdasági és biztonsági téren egyaránt, hogy új szintre léphessen a stratégiai partnerségük. Az indiai miniszterelnök szerint Japán útja történelmi eredménnyel járt, a két ország közti stratégiai és globális együttműködés válhat Ázsiában és a világon is a béke a prosperitás és stabilitás garanciájává.

Hétfőn a két ország aláírta a gazdasági partnerségi egyezményt, amellyel a köztük lévő kereskedelmet kívánják növelni. A japán és indiai hivatalnokok jelenleg is vizsgálják annak módját, hogyan lehetne megnyitni a dél-ázsiai ország piacait a távol-keleti állam vállalatai előtt, amik profitálhatnának az alacsony adóból, olcsó munkaerőből és az óriási felvevőpiacból adódó lehetőségekből. Cserébe pedig Újdelhi hasznot húzhat a beáramló külföldi befektetésekből és infrastrukturális fejlesztésekből. Japán és India a vízum-procedúra megkönnyebbítésében is megállapodott. A későbbiekben további egyeztetéseket fognak tartani a korábban aláírt védelmi ás biztonsági keretegyezmény bővítéséről.

Erősödik a gazdasági és védelmi együttműködés Malajziával is
Malajziában Szingh szintén három napot töltött el és itt ez idő alatt sikerült az úttörőnek számító Átfogó Gazdasági Együttműködési Egyezménnyel kapcsolatos tárgyalásokat lezárniuk.  Az Egyezményt 2011. január 31-ig fogják aláírni és július elsejével lép majd életbe. Eszerint a jelenlegi 10,5 milliárd dollár értékű kereskedelmet 2015-re 15 milliárd dollár értékűre fogják növelni. Szingh kollégájával, Nadzsib Tun Razakkal a katonai együttműködés, a tengeri biztonság, a terrorizmus, a felsőoktatás és a vízum kérdését is szóba ejtették, valamint a szorosabb együttműködés mellett döntöttek többek között a védelem és a szénhidrogének felhasználásával kapcsolatban. Összesen hat paktum született különböző területeken, mint a tudomány, a technológia, az IT és az egészségügy. Szingh és Nadzsib a stratégiai partnerség kereteiben is megállapodott és lefektették a két ország közti kapcsolat jövőbeni bővítésének menetrendjét a politikai, az üzleti élet és az egyszerű emberek szintjén is.

A világ elég nagy Kína és India számára
A Hanoiban kezdődő Kelet-ázsiai Csúcs melletti kétoldalú találkozón egyeztetett Ven Csia-pao és Manmohan Szingh. A kínai kormányfő annak a véleményének adott hangot, hogy a világ elég nagy mind Kína mind India fejlődésének és szerinte erősíteniük kell a két ország kapcsolatát. A találkozón a vízumkérdés és a gazdasági együttműködés lehetőségei is szóba kerültek. Indiát aggasztja, hogy Peking augusztus végén nem adott vízumot az egyik kasmíri indiai katonai vezetőnek, míg Kína azt állítja, változatlan a kasmíriak megítélése vízumkérdésekben. Újdelhi attól tart, hogy a szerintük átalakult kínai hozzáállás azt jelenti, a szomszéd nem kíván tovább semleges maradni Kasmír vitájában. A megbeszélésen egyeztetések történtek arra vonatkozóan, hogy Ven még ebben az évben Indiába látogasson. Az indiai miniszterelnök nagy lelkesedéssel fogadta kínai kollégája ezen javaslatát, hiszen a két ország közti ilyen magas szintű megbeszélés igen ritka és a várhatóan decemberi út során több fontos kérdésre találhatnak majd esetlegesen választ.
Fülöp Timea

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb