Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Orvosi fecskendőkkel támadtak Urumcsiban

2009. szeptember 1. /MTI/NOL/TibetPress

Új tiltakozás robbant ki csütörtökön az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület (Xinjiang Uygur Zichiqu) székhelyén, Urumcsiban, ahol a július elejei zavargásokban 192 ember halt meg.

A tüntetésről először nyugati hírügynökségek számoltak be szemtanúkra hivatkozva, később az Új Kína hírügynökség is  megerősítette egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt információi nyomán.

Ez utóbbi forrás szerint Urumcsi Hsziaohszimen (Xiaoximen) nevű  városnegyedében több mint ezren tüntettek. A városközpont közelében lakók előzőleg úgy tájékoztattak  nyugati hírügynökségeket, hogy han - azaz kínai - nemzetiségűek  százai, esetleg ezrei gyűltek össze, azt vetve a regionális kormány  szemére, hogy romlott a közbiztonság a városban: han nemzetiségűeket orvosi fecskendőkkel sebesítettek meg a többségében muzulmán ujgurok lakta régió fővárosában, ami ismét erősítette az etnikai  ellentéteket.

A helyiek elmondása szerint feszült a helyzet. A rohamrendőrség  megakadályozta, hogy a tiltakozók a város főterére vonuljanak; a  tüntetők és a rendfenntartók dulakodtak, ez utóbbiak egyes  tiltakozókat ütlegeltek.

A tüntetők a regionális kormány székháza előtt a Kínai  Kommunista Párt hszincsiangi vezetőjének, a vaskalapos kommunista  hírében álló Vang Le-csüannak (Wang Lequan) a távozását követelték.  Egy fényképfelvétel tanúsága szerint Vang Le-csüan a székház  erkélyéről mikrofonnal a kezében szólt a tömeghez, bár nem tudni,  mit mondott. A demonstráció mindenesetre azon ritka alkalmak egyike,  amikor han nemzetiségűek nyílt kihívást intéznek a kommunista  hatalom ellen a tartományban.

A rendőrség felszólította a lakosságot, hogy maradjon otthon. Egy szemtanú szerint kínaiak megvertek egy ujgurt, akiről azt  gyanították, hogy ő követett el fecskendős támadásokat. A rendőrség  kimentette a férfit, akit kórházba szállítottak.

A németországi székhelyű Ujgur Világkongresszus szóvivője azt  állította, hogy 700-800 ember tüntet, s legalább tíz ujgurt ért  bántalmazás. A kínai állami média szerint a rendőrség 15 embert vett őrizetbe  a fecskendős támadások miatt, közülük négyet le is tartóztattak. A támadások áldozatainak számáról a média nem közölt adatokat. Egy  urumcsi orvos úgy vélte, hogy akár ezer embert is megszúrhattak, de  ezt nem tudta tényekkel alátámasztani. A China Daily című angol  nyelvű lap a honlapján közölte, hogy a tűkkel senkit nem fertőztek  vagy mérgeztek meg.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szokásos csütörtöki  sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy a pekingi kormány képes szavatolni a társadalmi békét és a nemzet egységét.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb