Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Örvendezzetek már neki, nyavalyások!

2009. március 26./The Economist/Free Tibet Blog/TibetPress

Nagyjából így fordítható szabadon a mértékadó brit hetilap cikke a tibeti helyzetről a március 28-i évforduló előtt. A napra Kínában nagyon készülnek ez lesz ugyanis az ötvenedik évfordulója a tibeti demokratikus reformok kezdetének, a “rabszolgák” felszabadításának, mármint március 28-a, szombat. A lap szerint Pekingben egyértelmű a “hivatalos” álláspont: Tibet a sötétségből a fénybe jutott, a nyomorból a jólétbe, diktatúrából a demokráciába, a bezárkózásból a nyitottságba.

A hatóságok gondoskodtak arról, hogy mindenki örvendezzen az évfordulónak. Lhásza utcáit virágba borították, a kormányzat által felügyelt hivatalos média boldog tibetiekről tudósít, Pekingben a Tibet- kiállításon azt látni, hogy a régió virul amióta 1959-ben kommunista uralom alá került több évszázados rabszolgaság és elnyomás után. A kínai hatóságok szerint egymillió tibeti volt rabszolga, mielőtt 1959. március 28-én fel nem oszlatták a pró-dalai láma tibeti kormányt, és el nem kezdték kiosztani a kormányzati tulajdonban és az arisztokrácia kezén lévő földeket a farmereknek, nomádoknak. A pekingi kiállításon olyan eszközöket is mutogatnak, amelyekkel a tibeti földesurak kínozták a rabszolgákat. Mindezt a tibeti emigráns kormány hazugságnak mondja.

Mindeközben Lhászában katonák járőröznek az utcákon a tavalyi zavargások óta, a hadsereg az egész tibeti fennsíkon teljes készültségben van, hogy megakadályozhassák a tibetiek esetleges saját megemlékezését. Több tucat buddhista szerzetest hurcoltak el Ragya városából, Csinghaj tartományban, miután március 21-én tüntetések törtek ki. A szerzetesek társuk eltűnése ellen tiltakoztak, ő egy tibeti zászlót lobogtatott, mielőtt elvitték volna.

Ahogy az évforduló közeledik, Kína minden eshetőségre felkészült, s minden fronton elébe megy az esetleges, a tavalyihoz hasonló megmozdulásoknak. Pekingi nyomásra a dél-afrikai kormány nem adott vízumot a dalai lámának, a tibeti vezető egy emberjogi konferencián vett volna részt Nobel- békedíjasokkal, a szervezők - a dél-afrikai futballszövetség - válaszul törölték a konferenciát.

Áldozatul esett a kínai megelőző kampánynak a YouTube is. Az oldal elérhetőségét egész Kínában blokkolták, miután a tibeti emigráns kormány felhelyezett egy videófelvételt, amelyen kínai rendőrök vernek össze tibeti tüntetőket. Ilyen gyalázat nem engedélyezett Pekingben. A tisztviselők szerint a videó hamisítvány, hazugság. Az emberi jogok helyzete - állítja egy brossúra a pekingi kiállításon - jelentős előrelépést produkált Tibetben.Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb