Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Orbán mégis eladja Magyarországot Kínának?

2010. november 7./stop.hu/TibetPress

A Máért pénteki ülésén Orbán Viktor részletesen kifejtette a világ jelenével és jövőjével kapcsolatos nézeteit. Abból indult ki, hogy a nyugati civilizáció ereje szertefoszlik, a jövő Kínáé és Indiáé, ideje készülnünk az új időkre.

Az idei választások előtti beszámolónk szerint januárban élesen tiltakozott a Fidesz, amikor Herényi Károly MDF-es politikus gazdasági hazaárulással vádolta meg Orbán Viktort. Herényi egy hírportál információjára hivatkozott, amely szerint az akkor még ellenzéki vezér olyan ajánlattal látogatott Pekingbe: "eladná a Nemzetközi Valutaalaptól kapott 25 milliárd dolláros hitelt Kínának, cserébe százezer kínai kapna letelepedési engedélyt Magyarországon". A bíróság az MDF-politikust bocsánatkérésre, és a hírt továbbító minden sajtóterméket helyreigazításra kötelezte.

Beszámoltunk ugyanakkor arról is, hogy azokban a hetekben gazdasági körökben tartotta magát "az a pletyka, hogy a Magyar Állam és az akkori parlamenti ellenzék is erőfeszítéseket tesz, hogy Kína beszáljon Magyarország finanszírozásába".

A választások óta sok minden másképp látszik, ami korábban képtelenségnek tűnt. Az új kormánynak az EU-val és az IMF-fel vállalt konfliktusa még meglepetést keltett, de egyre több jele van annak, hogy eszmeileg megalapozott, átgondolt világgazdasági és világpolitikai irányváltásba kezdett az Orbán-kormány.

Gesztusértékű volt, hogy a Tibet szabadságáért korábban kiálló Fidesz, amely következetes antikommunista álláspontot képviselt, felvette a pártközi kapcsolatokat a Kínai Kommunista Párttal, és a magyar miniszterelnök nem talált alkalmat a Budapestre látogató dalai lámával való találkozásra.

Néhány napja a magyar üzleti élet legbefolyásosabb vezetőivel együtt, népes küldöttség élén tárgyalt Kínában Orbán Viktor a gazdasági és politikai kapcsolatokról.

Az Orbán-kormány a magyar alkotmányos rendszer átalakítására és a demokratikus kontrollmechanizmusoknak a kétharmados többséget szerzett kormánypárt számára megfelelő átigazítására törekszik. Ez az új irány is összefügghet a világpolitikai orientáció-váltással, hiszen létezik olyan nézet, amely a távol-keleti autokratikus rendszerek piacgazdasági sikereiben a liberális demokrácia versenyképtelenségének bizonyítékát látja.

Ebben a háttérben keltett figyelmet Orbán Viktor felszólalása a hosszú idő után összehívott Máért ülésen. A beszámolók szerint a miniszterelnök a világgazdaságról és világpolitikáról vallott nézeteit fejtette ki. Orbán Viktor szerint a világ hatalmas változáson megy most keresztül. Az IMF tanulmányából azt a megállapítást idézte, hogy az ipari forradalom idején kialakult arányok és erőviszonyo most érvényüket vesztik. "Ez azt jelenti, hogy India és Kína, illetve más feltörekvő térségek visszaszerzik azokat a világkereskedelmi pozícióikat, amelyeket a 19. század előtt is betöltöttek. "

"Nyugati zászló alatt hajózunk, de keleti szél fúj a világgazdaságban" - jelentette ki nOrbán Viktor, hozzátéve, hogy "Magyarországot a nyugati civilizáció részének tekinti továbbra is, ám aki nem számol az aktuális trendekkel, az hajótörést szenved."

A demokratikus kontrollmechanizmusok fékező szerepével kapcsolatos nézetekre utal az a megállapítás, hogy a miniszterelnök szerint "példátlan előnyünk", hogy "Magyarország kormánya Európában egyedülálló többséggel rendelkezik, így képes lehet a gyors válaszokra, vagyis alkotmányos változtatásokra is."

Nem fejtette ki, hogy pontosan mire számíthatunk, de előre jelezte: "Minden, most furcsának tűnő intézkedés indokolt a jövő szempontjából, és a nyugati kultúrkör más területein is elő fognak jönni hasonló lépések."

Orbán Viktor azt fejtegette, hogy "a magyar lelki alkat hajlamos arra, hogy minden akadályt és dilemmát és szokatlanságot veszélyként értelmezzen, és elhárító magatartással reagáljon. Közben ami a világban zajlik, az nagy lehetőség, és ennek kihasználása szokatlan válaszokhoz vezethet."

A kormányfő nem rejtette véka alá, hogy ahtározott nézetei vannak Magyarország "speciális küldetéséről" is, amely szerint egész Közép-Európának közös választ kell adnia a kihívásra, és ő éppen ezért ment hivatalba lépése után elsőként Varsóba, és ezért tartja fontosnak minden vita ellenére a szoros együttműködést Szlovákiával. A gazdaságin túl akár szorosabb katonai együttműködést is kilátásba helyezett a térség többi országával."

Orbán Viktor kijelentette: "már most verseny van az EU tagállamai között a feltörekvő térségek felé nyitásban." Új szövetségkötések lehetőségét is megpedzette annak felvázolásával, hogy "a jövőben átalakulnak a külpolitikai kapcsolatok, és elsősorban a gazdasági, pragmatikus szempontok lesznek fontosak. Az ideológiai, civilizációs, vallási vagy katonai szempontok viszont háttérbe szorulnak a szövetségkötésekkor."

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb