Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Órákig a kínai himnusz szólt a tajvani filmfesztivál honlapján

2009. szeptember 22. /MTI/TibetPress

Hekkertámadás érte a tajvani Kaohsziung Filmfesztivál honlapját a kínai szárazföldről annak ellenére, hogy a fesztivál rendezői korábban már úgy döntöttek, hogy Peking tiltakozásának hatására, a tervekkel ellentétben, nem veszik programjukba az Egyesült Államokban élő Rebija Kadír ujgur aktivistáról készült filmet.

Hétfőn délután a honlap megnyitásakor a látogató Kínai Népi Felszabadító Hadseregről láthatott egy képet, és megszólalt a Kínai Népköztársaság himnusza is. Az üzenet így szólt: "A hszincsiangi szakadárok ellen, a tibeti szakadárok ellen, és boldog 60. születésnapot a Kínai Népköztársaságnak!" A híradásokból az is kiderül, hogy a nem rég ott járt dalai láma és Kadír fotója is felkerült néhány nem túl szalonképes mondat kíséretében. Az "alkotás" mintegy 4 órán át volt "élvezhető".

"Talán oldjun" - fűzte azonosítóját talányosan az üzenethez a hekker. Ugyancsak "oldjun" volt az, aki júliusban a melbourne-i filmfesztivál weblapjára felrakta a kínai nemzeti zászlót néhány Kadír-ellenes mondat kíséretében. Furcsa módon a China Daily című angol nyelvű napilap most, a legutóbbi esettel kapcsolatban meg is szólaltatta a rendszergazdaként működő 25 éves nankingi hekkert, aki büszkén vállalta, hogy nem megbízásra cselekedett, mert - mint mondta - másokkal együtt felháborítja a film közzététele. Miután könnyedén megtalálta a biztonsági rést, egy percen belül célt ért - számolt be akciójáról "oldjun".

Kaohsziungban már korábban is többen bocsánatkérésre szólították fel a fesztivál szervezőit, amiért a Kadír-filmet szintén műsorukra tűzték. Végül a szervezők levették az alkotást a következő hónapban sorra kerülő fesztivál programjáról, de úgy döntöttek, hogy a helyi filmarchívumban e héten két alkalommal is levetítik, és hírek szerint Tajpejben ugyancsak bemutatják. A vállalkozó szellemű tajpeji menedzser, egy kulturális központ vezetője úgy nyilatkozott, hogy október elsején a Kínai Népköztársaság nemzeti ünnepén is várják az érdeklődőket. Megjegyezte, hogy a filmet addig tartják műsoron, ameddig csak lehet.

Peking azért tiltakozott az amerikai székhelyű Ujgur Világkongresszus vezetőjének életét bemutató dokumentumfilm bemutatása ellen, mivel a kínai vezetés meggyőződése, hogy a júliusi hszincsiangi zavargásoknak ő volt az egyik kitervelője, és a hatóságok az ujgurok uszításával vádolják.

A kínai államtanács hétfőn tette közzé fehér könyvét a Hszincsiang-ujgur Autonóm Terület elmúlt 60 évének fejlődéséről. Ebben beszámol a közelmúltban történt etnikai konfliktusról is, amelyben 197 ember - többségükben ártatlan civil - halt meg és 1700-an sebesültek meg. Az urumcsi (Urumqi) rombolás során 331 üzletet és 1325 járművet rongáltak meg vagy gyújtottak fel. "Az etnikai egység áldás mindenki számára, míg a szeparatizmus katasztrófa" - állapítja meg a kínai kormány frissen kiadott dokumentuma.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb