Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Olimpiai szégyent emleget Peking kapcsán a The Washington Post

2008. március 26. /szerda/Washington/MTI/TibetPress

Olimpiai szégyent emleget Peking kapcsán a szerdai The Washington Post, amely szerint a nyári játékok az elnyomás kirakatává válhatnak.
Az idei pekingi olimpia nem azt fogja megmutatni a világnak, hogy Kína felemelkedőben levő világhatalom kirobbanó gazdasággal és gyorsan korszerűsödő társadalommal.

Az olimpiai játékok ehelyett azt mutatják majd meg, hogy Kína nem tudott kitörni a rendőrállamiságból: erőszakos elnyomás, cenzúra és politikai üldözés zajlik az országban - olvasható a tekintélyes amerikai liberális napilap szerkesztőségi cikkében.

Az újság szerint az önmagát pragmatikusnak és reformistának beállító Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök láthatóan képtelen megérteni: az utóbbi hónapokban folytatott pekingi politika aláaknázta azt a megtiszteltetést, hogy Kína rendezheti meg az olimpiát és azzal a kockázattal jár, hogy lerombolja Kína nemzetközi tekintélyét.

A lap emlékeztetett: Hu kormánya már a tibeti zavargások előtt szorított az elnyomáson, kiadványokat zártak be, ellenzékieket vetettek börtönbe és ügyvédeket zaklattak az olimpia előtt a harmónia jegyében. A hatóságok nemcsak Tibetben, még Pekingben sem tudták betartani ígéretüket, hogy lazítanak a sajtó ellenőrzésén. Kínában, ahol az alkotmány védi a szólásszabadságot, újságírókat zárnak rács mögé, mert bírálni merik az olimpia megrendezésének módját.

Kína továbbra is támogatja a világ legvéresebb rezsimjeit, közöttük a népirtást pártoló Szudánt és
Burma
brutális katonai vezetését. Peking Észak-Korea sztálinista diktatúrája mögött áll és gátolja az Irán elleni nemzetközi szankciókat - sorolja Kína bűneit a The Washington Post.

A nyugati vezetők, köztük George Bush amerikai elnök mindezek ellenére úgy hiszik, hogy
Peking
sikeres olimpiát rendezhet. Bush azzal, hogy meggondolatlanul kijelenti, "sportrajongóként" látogat majd Pekingbe, azt üzeni Hu Csin-tao elnöknek: nem kell attól tartania, hogy a másként gondolkodók bebörtönzése vagy a tibeti szerzetesek megveretése befolyásolhatja a leginkább politikai tartalmú olimpiai eseményt, a megnyitót.

Akár elutazik Pekingbe Bush, akár nem, az olimpia nem Kína nagyságára, hanem arra fogja emlékeztetni a világot, hogy továbbra sem biztosít szabadságot polgárainak, elnyomja a kisebbségeket és erkölcstelen szövetségesi viszonyt ápol más elnyomó rezsimekkel - írta a The Washington Post.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb