Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Olimpia: Szabad internet, szólásszabadság nélkül

2008. augusztus 1./Amnesty International/TibetPress

 "Örömmel fogadtuk ma, hogy a hatóságok megszüntették az internetkorlátozást az olimpiai sajtóközpontban, és talán Peking más területein is” - közölte az AI Ázsia-Csendes óceáni Program helyettes igazgatója, Roseann Rife.
“Mindazonáltal, az önkényes korlátozás és bizonyos oldalak feloldása nem tesz eleget azon nemzetközi szabványoknak, amelyek a szólás- és információszabadságról szólnak.”

A Pekingben tartózkodó újságírók közölték az AI-val, hogy a szervezet honlapja – számos másik oldallal együtt, beleértve a Human Rights Watch, a Radio Free Asia és a BBC kínai nyelvű szolgáltatását – jelenleg elérhető az olimpiai sajtóközpont területén is. Más források szerint Peking több pontjáról is elérhetőek ezek az oldalak, ám a hozzáférhetőség biztosítása következetlen.

Más, emberi jogokkal, illetve politikai témákkal foglalkozó honlapokat továbbra is korlátoznak, többek között az Amnesty International által létrehozott, Kína emberi jogi helyzetével foglalkozó fórumot is.

"Mint ahogy máshol a világon, a kínai polgároknak is joguk van az információhoz való hozzáféréshez és az on-line véleménynyilvánításhoz a közérdeklődés jogszerű határain belül, beleértve az emberi jogokat. Továbbra is sürgetjük a hatóságokat, hogy biztosítsák a szabad internethozzáférhetőséget, hiszen az olimpiai előtt hivatalosan ígéretet tettek a médiaszabadság és a nemzetközi emberi jogi szabályok teljesítésére.” - mondta Roseann Rife.

A kínai hatóságok számos kínai újságírót bebörtönöztek, amiért azok politikailag kényes információt tettek közzé az interneten, vagy ilyen témájú oldalakat látogattak. Többek között Shi Tao-t is elfogták, aki jelenleg tíz éves börtönbüntetését tölti. Azért zárták börtönbe, mert egy e-mailt küldött egy tengerentúli weboldalra, amelyben azon hivatalos, újságíróknak szóló utasításokat írta le, amelyek arra adnak instrukciókat, hogy hogyan kell tájékoztatni a közvéleményt az 1989-es pekingi Tiananmeni vérengzés 15. évfordulójáról.

Az Amnesty International továbbá megjegyezte, hogy a kínai hatóságok a közvélemény nyomására döntöttek bizonyos weboldalak feloldásáról, beleértve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) részéről kapott kritikákat. A NOB csupán néhány nappal korábban engedélyezte a kínai hatóságoknak, hogy bizonyos oldalak elérhetőségét korlátozzák.

"Ahol az emberi jogokról szóló néma diplomácia kudarcot vall, ott a közvélemény nyomásának egyértelműen nagy hatása lehet.” - mondta Roseann Rife. „Továbbra is arra buzdítjuk az NOB és az olimpiára látogató országok vezetőit, hogy emeljék fel szavukat az emberi jogokért a kínai emberi jogi aktivisták nevében, akiket szó szerint elhallgattattak.”


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb