Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Olimpia - Udvarias és hozzáértő, de zárkózott szervezők

2008. július 23./szerda/Peking/(MTI/AFP)/TibetPress

A pekingi olimpiai játékok szervezői kétségtelenül udvariasak és hozzáértők, de egyben, akárcsak valamennyi kínai vezető, óvakodnak a sajtótól és nehezen kiismerhetőek - vélekedik az AFP hírügynökség.

"Még mindig nem tudjuk pontosan, ki mit csinál" - monddta el egy külföldi diplomata, aki több mint egy éve dolgozik a kínai olimpiai szervezőbizottság (BOCOG) tagjait ismertető "Ki kicsoda" lista összeállításán. Egy dolog biztos: Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök különösen nagy figyelmet fordít az Olimpiai Játékok (augusztus 8-24) sikerére, ezt a 2008-as év egyik elsőrendű céljává nyilvánította. S noha a játékokkal hivatalosan külügyminisztériumból érkezett hivatásos diplomatákból, a pekingi városi közigazgatás által kijelölt tisztviselőkből és a sporthivatal illetékeseiből álló szervezőbizottság foglalkozik, úgy tűnik, hogy a zsinórokat egy "árnyékkabinet" rángatja. Ennek a közvetlenül a központi kormány gyámsága alatt álló vezető csoportnak a létezését is csak márciusban, két hónappal megalakulása után ismerték el. Élén Hszi Csin-ping (Xi Jinping) alelnök áll,, akit Hu Csin-tao kínai vezető lehetséges utódaként emlegetnek.

"Ennek a csoportnak a létrehozása nagy támogatást nyújt és megerősíti a pekingi játékokat szolgáló utolsó nagy munkák előkészítését" - jelentette ki akkor Liu Csing-min (Liu Jingmin), a BOCOG egyik felelőse, a kínai olimpiai diplomácia egyik kulcsfigurája. Aligha véletlen, hogy erre a bejelentésre akkor került sor, amikor Kínának fokozódó külföldi kritikákkal kellett szembenéznie, nevezetesen az emberi jogok kérdésében, valamint az olyan vitatott rezsimekkel való kapcsolatai okán, mint amilyen a szudáni - és ezek a bírálatok csak erősödtek a tibeti válság nyomán.
Pekingben tett áprilisi látogatása során Hein Verbruggen, a NOB koordinációs bizottságának elnöke, aki az utóbbi hét évben szorosan együttműködött a pekingi olimpiai szervezőbizottsággal, örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a központi szervek nagyobb szerepet vállalnak az előkészítésben.

"Legutóbb azt tapasztaltuk, hogy a kormány nagyobb segítséget nyújt, ami feltétlenül szükséges a BOCOG által már elvégzett kiváló munka megerősítéséhez" - fogalmazott Verbruggen. Az olimpiai szervezőbizottságot 2001-ben hozták létre Liu Csi (Liu Qi), Kínai Kommunista Párt első számú fővárosi vezetője irányításával - ő vezette a győzelmes kínai küldöttséget 2001-ben a NOB moszkvai ülésén. Akárcsak a legfőbb kínai vezető, Hu Csin-tao, a 65 éves Liu Csi is kerüli a sajtót, különösen a külföldit, s csak ritkán ad interjút. Akárcsak a hatalmas ázsiai ország sok más vezetője, ő is mérnöknek tanult, és nem adja fel zárkózott magatartását még a NOB-beli kollégákkal való találkozókon sem.

"Úgy tűnik, ez az ázsiai stílus" - jegyezte meg áprilisban a NOB egyik Pekingbe látogató tagja. Amikor a szervezőbizottság megalakult, ellenőrzéséért a pekingi városháza tisztségviselői és a sportmozgalom irányítói között folyt a küzdelem - és az előbbiek diadalmaskodtak. Köztük van Vang Vej (Wang Wei), az Egyesült Államokban tanult alelnök és Liu Csing-min. A mosolygós arcot Csiang Hsziao-jü (Jiang Xiaoyu) kommunista káder képviseli, aki idejének felét külföldön tölti - a pekingi olimpiai játékok népszerűsítésével. A kínai olimpiai bizottság volt elnöke, a 78 éves Ho Csen-liang, akit Kínában Mr. Olimpia néven emlegetnek, ma a BOCOG végrahajtóbizottsági tagja és tanácsosa.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb