Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

OGY - Nem fogadták el a Tibetről szóló határozati javaslatot

2008. október 13./hétfő/Budapest/MTI/TibetPress

Az Országgyűlés hétfőn 184 igen, 184 nem szavazattal és 2 tartózkodás mellett nem fogadta el a Tibet ügyében beterjesztett négypárti országgyűlési határozati javaslatot.

Az Országgyűlés honlapja szerint igennel a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ képviselői szavaztak, valamint három független képviselő, Almássy Kornél, Tóth András és Vas János. Nemmel szavaztak a szocialista képviselők, valamint Gyenesei István független képviselő, önkormányzat miniszter.

Nem szavazott öt SZDSZ-es képviselő (Gulyás József, Kuncze Gábor, Lakos Imre, Molnár Lajos és Béki Gabriella - utóbbi igazoltan volt távol), Braun Márton (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP, ő elnökölt). A szocialista Mécs Imre és Kékesi Tibor tartózkodott.

Horváthné Fekszi Márta, a külügyi tárca államtitkára a voksolás előtt azt mondta, a kormány elsőrendű feladatának tekinti az emberi jogi kérdés következetes képviseletét belföldön és valamennyi nemzetközi fórumon egyaránt. Ugyanakkor a Tibet ügyében megfogalmazott határozati javaslatot nem támogatta a kormány, mert azt nem tartja megfelelő eszköznek.

A leszavazott határozati javaslatban - amelyet a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ egy-egy képviselője jegyez - az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogokat, és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, támogassa Peking és Őszentsége a Dalai Láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról.

A dokumentum ugyanakkor hiába volt határozati javaslat, az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása alapján politikai nyilatkozat-tervezetnek minősült, ezért elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata volt szükséges.
Az alkotmányügyi bizottság - az ellenzék egyet nem értése mellett - azért nyilvánította politikai nyilatkozattá a javaslatot, mert elfogadása esetén az Országgyűlés politikai kérdésben tenne nyilatkozatot.

A sok vitát kiváltó előterjesztés tárgyalását tavasszal az MSZP ellenében vette napirendre a Ház, és általános vitája le is zajlott. A részletes vitát ezt követően nem tűzték napirendre, mert Szili Katalin június elején Kínába utazott, és a javaslat diplomáciai feszültségeket okozhatott volna. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is azt kérte a pártoktól, ne folytassák a vitát a Kínát elítélő határozatról.

A Fidesz május végén és június elején ismét kezdeményezte a napirendre vételt, és mivel ez másodszorra sem sikerült, amikor csak két voks hiányzott, a Fidesz-frakció pénzbüntetéssel sújtotta igazolatlanul hiányzó képviselőit.

Az Országgyűlés végül szeptember 15-én 188 igen, és 186 nem szavazat mellett vette napirendre az indítványt, amelyet 189 igen, 184 nem, és 2 tartózkodás mellett részletes vitára bocsátott. Az MSZP mindkét esetben nemmel szavazott.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb