Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

OGY - Határozatot fogadott el Tibetről az Országgyűlés emberi jogi bizottsága

2008. május 13./kedd/Budapest/(MTI)/TibetPress

Határozatot fogadott el a Tibetben élő állampolgárok jogainak védelméről 10 igen szavazattal és 9 tartózkodás mellett az Országgyűlés emberi jogi bizottsága kedden Budapesten; a bizottsági határozatról a parlament plenáris ülése a későbbiekben dönti majd el, hogy szülessen-e belőle országgyűlési határozat.

A bizottsági ülésre meghívott szakértő, Kuti László, a Külügyminisztérium ázsiai és csendes-óceáni főosztályának helyettes vezetője elmondta: a kormány "aggodalommal figyeli" az eseményeket, mert Tibetben az állampolgárok emberi és kisebbségi jogait, ezen belül pedig a véleménynyilvánítási és a vallásszabadságot Kína korlátozza. Meggyőződésének adott hangot ugyanakkor, hogy ezt a kérdést békés úton, tárgyalásokkal kell rendezni, és felhívta a figyelmet, hogy a Dalai Láma és a kínai vezetés között létrejött a találkozó, amelyről tibeti és kínai forrásból egyaránt tájékozódnak.

Ebből fakadóan a kormány nem tartja időszerűnek, hogy az országgyűlés Tibettel kapcsolatban a napokban határozatot fogadjon el - fogalmazott.

A kormány azért sem tartja szükségszerűnek az országgyűlési határozat meghozatalát, mert "a kelet-közép-európai országok közül egyedül Magyarország üzemeltet egy egészen különleges fórumot", a Magyar-kínai emberjogi párbeszéd elnevezésű kezdeményezést, ami 2000 óta működik, ezenkívül pedig a magyar állam képviselője részt vesz az Európai Unió Kínával folytatott párbeszédében - folytatta.

Semjén Zsolt, a bizottság KDNP-s tagja ezzel szemben kifejtette: a magyar államnak másfél évtizedes adósságot kell törlesztenie a Tibet jogainak védelméről szóló országgyűlési határozat meghozatalával. Kitért arra, hogy a kelet-közép-európai régióból Csehország, Lengyelország és Litvánia már megszavazta az ezt tartalmazó határozatot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a dalai láma és a kínai kormány közötti tárgyaláson nem történt áttörés.

A KDNP elnöke hozzátette: a tibeti néppel szemben "kulturális népirtás és etnikai agresszió" folyik, majd megvonta a párhuzamot Magyarország 1956-os és Tibet jelenlegi politikai helyzete között. Meglátása szerint azonban nem csak Tibetnek, hanem Kínának is érdeke a viszonyok rendezése, mert ezáltal a világ legnépesebb országának nemzetközi elfogadottsága is növekedhet.

Szászfalvi László (KDNP), az emberi jogi bizottság alelnöke ehhez kapcsolódóan kijelentette: a magyar diplomácia számára "mankót jelentene", ha megszavaznák a Tibetről szóló határozatot, mert a későbbiekben a kormány tárgyalásai során tudna rá hivatkozni.

A végül elfogadott, a tibeti állampolgárok jogainak védelméről szóló emberi jogi bizottsági határozatot Balog Zoltán a Fidesz, Fodor Gábor az SZDSZ, Herényi Károly az MDF és Semjén Zsolt, a KDNP képviselője terjesztette be a fórum elé.

A bizottsági ülésen jelen volt Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság vezetője is.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb