Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Obama találkozik a Dalai Lámával február 18-án a Fehér Házban

2010. február 12./AFP/TibetPress

2010. február 11./Washington
Barack Obama amerikai elnök megkockáztatta Kína haragját azzal, hogy csütörtökön bejelentette, jövő héten találkozik a Dalai Lámával, különösen, hogy szüksége van Peking együttműködésére, hogy nyomást gyakoroljanak Iránra annak nukleáris törekvései. A kínai tiltakozás ellenére Obama jövő csütörtökön a Fehér Ház Térképtermében a száműzött tibeti vezetővel, tájékoztatta Robert Gibbs, az elnök szóvivője a sajtót.

,,A Dalai Láma nemzetközileg elismert vallási vezető. Ugyanakkor ő a tibetiek jogainak szószólója. Az elnök arra számít, hogy konstruktív párbeszédet fog lefolytatni a Dalai Lámával.'' - mondta Gibbs.

A hazai politikai nyomás ellenére Obama nem találkozott a buddhista szerzetessel tavalyi washingtoni látogatása során Peking nyilvánvaló fenyegetése hatására, hogy elnöksége első idején jó kapcsolatot építsen ki Kínával. Azonban Obama a novemberi pekingi útja során közölte a kínai vezetéssel, hogy találkozni fog a Dalai Lámával, akit nagy tisztelet övez az Egyesült Államokban, de Peking szeparatistának bélyegez.

A jövő heti találkozás pont akkor következik be, amikor a kapcsolatok amúgy is megromlottak Kínával amiatt, hogy Amerika 6,4 milliárd dollár értékben fegyvereket adott el Tajvannak, amit Kína a saját területének tekint, és újraegyesítésüket akarja. Ráadásul Obama tudja, hogy Kína támogatása döntő, hogy egységes támogató háttere legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsában ahhoz, hogy szigorú szankciók egész sorát vezethesse be Iránnal szemben gyanús nukleáris tevékenysége fokozása miatt.

Azonban Gibbs nem tulajdonít nagy jelentőséget a viszálykodásnak. ,,Azt hiszem, hogy a Kínával való kapcsolatunk elég érett ahhoz, hogy meg tudjunk egyezni kölcsönös érdekeinknek megfelelően, de ahhoz is elég érett, hogy tudjuk, a két ország nem mindig mindenben ért egyet.''

Kína vétójoggal rendelkezik az ENSZ Biztonsági Tanácsában és vonakodik attól, hogy nyomást gyakoroljon Iránra, amely a békés pogári célokra történő urándúsítás kényes területét is magában foglalja.

Amerika és Kína kapcsolata az internet cenzúrázása miatt is feszült, ráadásul a Google azzal fenyegetőzik, hogy elhagyja a növekvő piacot a jogvédők levelezőfiókjai ellen intézett kibertámadások miatt.

Peking a múlt héten közölte, hogy ,,határozottan tiltakozik'' az 1959-ben Tibetből Indiába menekült  Dalai Lámával való bárminemű találkozás ellen, különösen amerikai vezetőkkel.

A 75 éves Dalai Láma egy, a kínai uralom elleni elbukott felkelést követően menekült el hazájából. Ez azután következett be, hogy kilenc évvel azelőtt kínai csapatok vették át az uralmat a terület felett.

A tárgyalások 2008-as fordulója óta Kína kemény megtorlást tart fenn Tibetben, amit az az év márciusi Kína-ellenes felkelés után vezetett be, amelyért Peking a Dalai Lámát hibáztatja. Jelentések szerint számos embert kivégeztek a zavargásokban vállalt szerepük miatt, és a múlt héten Kína kinevezett Tibet kormányzójává egy veterán katonát, Padma Cholinget.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb