Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Obama - Hu Csin-tao: Nehéz lesz egyről a kettőre jutni

2009. november 18./Kitekintő.hu/TibetPress

Barack Obama háromnapos kínai tartózkodása során kedd reggel másodszor találkozott négyszemközt Hu Csin-tao kínai elnökkel, ezúttal a Tiananmen téren. Az Egyesült Államok és Kína kölcsönös együttműködéséről beszéltek a kereskedelem és a klímaváltozás terén, valamint Irán és Észak-Korea nukleáris programjának feltartóztatása kapcsán.

A találkozót követő interjúkban mindkét fél azt állította: számos dologban egyetértés van közöttük, egyaránt elkötelezettek amellett, hogy közösen, együttműködve oldják meg a konfliktusokat. Az azonban kérdéseket vet fel, hogyan is tudják áthidalni a köztük lévő számos ellentétet, konkrétumokról ugyanis egyelőre nem esett szó, csak általánosságokról. Elemzők szerint a délutáni sajtókonferencián elhangzottak csupán arra mutattak rá, mi mindenben nem ért egyet a két szuperhatalom.

Obama elmondta: tiszteletben tartja Kína szuverenitását Tibet fölött és az “egy Kína” politikát is, azonban mégis a Dalai Lámával való minél előbbi találkozót szorgalmazta és leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok továbbra is érvényesnek tartja azt a Tajvannal kötött szerződését, amely a kölcsönös biztonság szavatolását rögzítette. Ezekre reagálva Hu Csin-tao azt nyilatkozta: a kérdés értelmezésében a két ország egyetért, tiszteletben tartják egymás szuverenitását és területi integritását. Az emberi jogok kérdését pedig olyan szellemben lehet felvetni, hogy az a kölcsönös megértést erősítse.

További nehézséget okoz, hogy Kína egyelőre nem tervez hozzányúlni valutájához, hiába szorgalmazták ezt az amerikaik azért, mert kedvezni akartak az amerikai exportőröknek. A kínai vezetők szerint továbbá Amerikának kerülnie kell a protekcionista intézkedéseket, mint például a nemrégiben bevezetett kínai termékek elleni vámot.

A közös nyilatkozatból kiderül: még számos találkozó vár a felekre, olyan lényeges kérdésekben, mint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése - hiába kezelte ugyanis a kormányzat kiemelt fontosságú kérdésként a klímaváltozást, továbbra sem sikerül közös nevezőre jutni -, vagy Kína szerepe a dél-ázsiai béke elősegítésében. A legközelebbi tárgyaláson, a Stratégiai és Gazdasági Párbeszéden a valutaértékelés és számos kereskedelmi kérdés lesz napirenden

Sándor Szilvia


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb