Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Nyilt levél a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Elnökének

2008. március 15./TibetPress

Jacques Rogge
elnök
Nemzetközi Olimpiai Bizottság
Château de Vidy/
1007 Lausanne/Svájc
Tisztelt Rogge úr!
Alulírottak, 150 tibeti szervezet és tibetet segítő társaság képviselői világszerte e levelünkkel azon sürgős kérésünknek kívánunk hangot adni, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság adjon ki közleményt azon ellentmondás okán, hogy Kína az Olimpia házigazdájaként az emberi jogok tiszteletben tartását ígérte, viszont erőszakhoz folyamodott Tibetben az elmúlt öt napban.
A Lhászából érkezett mai jelentések beszámolnak arról, hogy a Ramoche kolostorbeli buddhista szerzetesek azon törekvése, hogy a kínai uralommal szembeni további békés tüntetésben vegyenek részt, hogyan torkollott a rohamrendőrökkel való erőszakos összecsapásba. A rendőrség éleslőszerrel lőtt a tüntetők közé, ezzel legkevesebb két személy halálát okozva. Ezzel egyidőben tudomásunkra jutott, hogy nagyszabású tüntetés zajlik az Amdo-beli Labrangban (Kanlho Tibeti Autonóm Prefektúra, Gansu Tartomány); ez a példanélküli helyzet mutatja, hogy a tibetiek mennyire elégedetlenek a kínai uralommal. A Pekingi Brit Nagykövetség szerint sok a sérült. Lhászában a három nagy kolostort továbbra is katonák és rohamrendőrök ezrei veszik körbe, és zárják el a külvilágtól.
Az Olimpiai Charta kimondja: „Az Olimpizmus célja, hogy a sportot az emberiség szolgálatába állítsa egy békés társadalom előmozdítása érdekében, amely szem előtt tartja az emberi méltóság megőrzését." A kínai hatóságok jelenlegi erőszakos fellépése Tibetben békés szerzetesekkel és más tüntetőkkel szemben nyilvánvalóan ellentétes ezzel a céllal.
A Tibetben kialakult feszültséget és az általa eredményezett megtorlást súlyosbította a NOB politikája, amely lehetővé tette a kínai kormánynak, hogy az Olimpiát a nemzetközi megítélésének javítására, valamint az emberi jogi helyzet és Tibet megszállva tartása miatti bírálatok lekezelésére használja fel, miközben némán hallgatott az emberi jogok számos égbekiáltó megsértése esetén, amelyet a kínai kormány Tibetben és másutt elkövetett.
A háromszoros aranyérmes Pieter van den Hoogenband a közelmúltban felszólította Önt, mint a legmagasabb rangú sportvezetőt, hogy nyilvánosan emeljen szót az emberi jogok helyzetének Kínában történő javítása érdekében. A jelenlegi válságos tibeti helyzetre tekintettel a lehető legnyomatékosabban arra kérjük Önt, hogy közleményben mutasson rá arra, hogy Kína nem tartja be azon ígéretét, miszerint javítja az emberi jogok helyzetét a 2008-as Pekingi Olimpia előtt, valamint hívja fel a kínai hatóságokat arra, hogy tanúsítsanak önmérsékletet a jelenlegi tibeti helyzet kezelése vonatkozásában.
Köszönjük!
Tisztelettel:
A Tibetet Segítő szervezetek felsorolása

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb