Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Nyílt levél a Kínai Népköztársaság elnökének - Amnesty International

2008. július 9./Amnesty International/TibetPress

Az Amnesty International a mai napon nyílt levelet adott ki, melyben felkéri a Kínai Népköztársaság elnökét, Hu Jintaot arra, hogy az olimpia előtti egy hónapban teljesítse 5 követelését. A követelések egyike a jogtalanul bebörtönzött emberi jogi aktivisták szabadon engedése. Az Amnesty International ezt a levelet 2008. július 10-én délelőtt személyesen adja át a Kínai Nagykövetség képviselőjének. Ezen a napon a nagykövetség előtt demonstrációt szervez a jogtalanul fogvatartott emberi jogvédők szabadon bocsátásának érdekében. Ha egyetértesz, csatlakozz! Írj a press AT amnesty . hu címre.

Őméltósága Hu Jintao,

Mivel már csak 1 hónap van hátra a 29. Olimpiai Játékok kezdetéig, arra kérem Önt, tegyen meg öt lépést az emberi jogok fejlődéséért, ami mellett 2001-ben elkötelezte magát, mikor Peking megkapta az olimpia megrendezésének jogát. Az elmúlt évben az Amnesty International világszerte több százezer ember követelését gyűjtötte össze, akik ugyanezért a célért emelik fel hangjukat. Hozzájuk csatlakozom, amikor arra bátorítom, ragadja meg ezt a történelmi lehetőséget.

Az Amnesty International elismeri, hogy a kínai kormány törekszik arra, hogy néhány hosszú ideje létező embei jogi problémát orvosoljon. Személy szerint kifejezetten támogatom, hogy a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati jogának visszaadásával csökkenteni tudták a halálbüntetések számát. Értékelem azoknak a kínai tisztviselőknek a nyilatkozatait is, például Xiao Yang főbíróét, akik szerint Kína követi azt a globális irányzatot, miszerint a halálbüntetéseket el kell törölni. Az Amnesty International azt a hírt is örömmel vette, hogy 1,157 foglyot elengedtek, akiket a tibeti lakosságú kínai területeken zajlott márciusi tüntetésekkel kapcsolatban tartottak fogva. A "teljes média szabadságról" szóló hivatalos elköteleződés és a külföldi újságírókra vonatkozó szabályok szintén olyan lépések, melyek nagyobb szólásszabadságot biztosítanak az újságíróknak. Eme fejlemények ellenére az olimpiára való előkészületeknek negatív hatása is volt az emberi jogok egyes területeire nézve. Az emberi jogi aktivisták hivatalos üldöztetése továbbra is folyik, különösen azoké, akik kapcsolatot teremtenek a folytatólagos emberi jogi sértések és az olimpia között. Ilyen emberi jogi aktivista Ye Guozhu, Hu Jia és Yang Chunlin, akik pusztán nézeteik békés kinyilvánítása miatt töltik börtönbüntetésüket. Peking "megtisztítása" az átnevelő munkatáborok kiterjedtebb alkalmazásával szintén aggasztó fejlemény különösen azért, mert mellőzik azokat a helyi felszólalásokat, melyek a letartóztatások ezen önkényes rendszerének megreformálását sürgetik.

Az Amnesty International felszólítja Önt arra, hogy ragadja meg az olimpiai játékok adta alkalmat, és tegyen eleget itt következő 5 javaslatnak - amit Kínán belül és kívül is sok ember támogat - mielőtt a játékok elkezdődnek:

Engedjen el minden foglyot - beleértve Ye Guozhu-t, Hu Jia-t, Yang Chunlin-t és minden más fogvatartottat -, akik fogvatartása az Olimpia megrendezéséhez köthető, és pusztán  véleményük békés kinyilvánítása miatt börtönöztek be;

akadályozza meg, hogy a rendőrség az olimpia előtti "tisztogatás" céljából petíciót benyújtókat, emberi jogi aktivistákat és másokat önkényesen fogva tartson;

Tegye nyilvánossá a halálbüntetések számát, törekedjen a halálbüntetéssel sújtható bűncselekmények számának csökkentésére -  különösképpen a nem erőszakos bűncselekmények esetében - és hirdessen halálbüntetés-moratóriumot az ENSZ Közgyűlés által 2007. december 18-án elfogadott 62/149-es határozata alapján;

Biztosítson Kína egész területén teljes szabadságot a kínai és a nemzetközi újságíróknak egyaránt, ahogy erre a teljes médiaszabadságra hivatkozva az olimpiai előkészületek során ígéretet tett;

Adjon számot mindazokról, akiket a 2008 márciusi tibeti tüntetések kapcsán megöltek, vagy fogvatartanak, kifejezetten arról a hivatalos források szerint fogva tartott 116 emberről, akik még mindig őrizetben vannak. A békésen tüntetőket engedjék szabadon, a többiek ügyét méltányos bírósági eljárás során vizsgálják ki.

Úgy hiszem, ennek az öt pontnak a teljesítésével nagy utat teszünk meg a felé, hogy a játékok ne csak a sportpályán, hanem az emberi jogok mezején elért teljesítmények által is emlékezetessé váljanak.

Őszinte tisztelettel

Irene Khan
Főtitkár

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb