Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Nomád tibetit 5 évre ítéltek „széthúzás” vádjával

2008. július 16./TSG-Kanada/TibetPress

Egy félig nomád tibeti férfit, Adak Kalgyamot 5 év börtönre ítélték a Free Tibet Campaign megbízható forrásból származó információja szerint.

Az ítéletet július 14-én hozta meg a dartszedói (kínai: Kangding) népbíróság Kandze Tibeti Autonóm Tartományban (Szecsuán). Adakot „széthúzás szítása” miatt ítélték el.

Adak Kalgyam 27 éves, és hét testvér közül a legfiatalabb. Felesége van és két fiatal lánya. A Lithang-megyei Kashul falujából származik. Három éven keresztül a dél-indiai Drepung-kolostorban tanult, mielőtt 2001-ben visszatért volna Tibetbe.

Kalgyamot 2007 október 3-án tartóztatták le. A hazafias átnevelési kampányt Lithang megyében a tibeti nomád, Rungye Adak (Adak Kalgyam nagybátyja) letartóztatását követően vezették be. A letartóztatás széleskörű tiltakozásokat eredményezett a környékbeli nomádok között. A hazafias átnevelési program részeként október 2-án találkozót szerveztek Lithang-megyében. A helyi hivatalos szervek megkövetelték a helyi tibetiektől, hogy jelentsék ki, boldogan élnek Tibetben. Adak Kalgyam ezt megtagadta, s helyette azt kiáltotta: „Sokáig éljen Őszentsége [a Dalai Láma], és térjen vissza Tibetbe”. A hatóságok le akarták tartóztatni, de a többi tibeti megakadályozta ezt, így Kalgyamot csak másnap tartóztatták le.

Október 3-i letartóztatását követően Kalgyam családjának nem engedélyezték, hogy meglátogassák. Sorozatos kérelmeik ellenére sem voltak hajlandók elárulni, hogy hol tartják fogva. 2008 július 13-án a családját értesítették, hogy másnap a dartszedói népbíróság el fogja ítélni. Az elítéléséig Kalgyamnak nem biztosítottak ügyvédet. A források szerint a családja első ízben július 14-én beszélhetett vele. Kalgyam elmondta nekik, hogy az egészségi állapota rendben van, de a börtönben átélt rossz bánásmód következtében korábban egy hónapra kórházba került. Kalgyam elmondta azt is, hogy számos alkalommal sötét magánzárkába zárták, aminek következtében néha elájult. A családja szerint a bilincsek nyomai még mindig láthatók rajta.

Adak Kalgyam kapcsolatban áll olyan tibetiekkel, akiket hosszabb börtönbüntetésre ítéltek tavaly, miután 2007 augusztusában a lithangi lovasfesztivál során tibeti nomádok nagyszabású tiltakozó akciót szerveztek. A 2007-es tiltakozások a tibeti nomád, Rungye Adak letartóztatása miatt törtek ki, aki a lovasfesztivál során felmászott a színpadra, és a Dalai Láma Tibetbe történő visszatéréséért fohászkodott. A tibetiek tömege üdvrivalgással köszöntötte a szavait.

Rungye Adakot november 20-án 8 év börtönre ítélte a kandze-i másodfokú bíróság „széthúzás szításának” vádjával. Adak legidősebb bátyját is elítélték. Ő tíz év börtönt kapott, amiért „külföldi szeparatista erőkkel kollaborált, hogy széthúzást keltsen az országban, és politikai tárgyú röplapokat osztogatott”. A Radio Free Asia jelentése szerint mindezt arra a vádra alapozták, hogy Lopö állítólag fényképeket terjesztett a tibeti tüntetésekről. A hírforrás nem tudta megindokolni, hogy Kalgyamot miért sokkal később ítélték el. Az ítélethirdetést követően Rungye Adakot és Adak Lopöt Kham Ngawa megyéjébe, ismeretlen helyre szállították. A május 12-i szecsuáni földrengést követően Rungye Adakot és Adak Lopöt Ngawából átszállították Dartszedóba. A családjuk szerette volna meglátogatni őket, de nem kaptak rá engedélyt, és a Pekingi Olimpia befejezésééig erre nem is lesz lehetőség.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb