Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Képgaléria

Nézeteltérés Gordon Brown és Károly herceg között a Dalai Láma visszautasítása miatt

Daily Mail – írta Glen Owen – 2008. február 2.

image007.jpgGordon Brown és Károly herceg összeütközésben állnak egy igen érzékeny kérdés, a kínai kormány emberi jogi feljegyzése kapcsán. A száműzött tibeti vallási vezető, a Dalai Láma májusra tervezi látogatását Nagy-Britanniába, és a miniszterelnöknél meghallgatást kért. Azonban Mr. Brown, aki a kínai kereskedelmi kapcsolatok fellendítésén dolgozik, még nem reagált a megkeresésre és igen kínos számára az a kockázat, amit Őszentsége látogatása jelent a walesi hercegnél, aki a tibetiek régi barátja.

Károly herceg támogatása a Dalai Láma felé – aki 1959, azaz egy a kínai hatalom elleni forradalom óta száműzetésben él – érthető oka annak, miért bojkottálja a herceg a nyári pekingi olimpiát. Számos alkalommal találkozott már a tibeti vezetővel, így legutóbbi 2004-es látogatásán is, és valószínűleg most májusban is fog.

1999-ben Tony Blair is találkozott a Dalai Lámával, és George Bush is nyilvános találkozót tartott vele tavaly. Azonban a miniszterelnök elszánt a kínai kapcsolatok felé, elfogadta a meghívást az olimpiára, és a kampányolók attól tartanak, vissza fogja utasítani a Dalai Lámát. Mikor múlt hónapban Brown Kínába látogatott, a pekingi kérdések, mint például az emberi jogi jegyzőkönyv ill. Tibet csak felületesen lettek érintve.

A kulisszák mögött a brit diplomaták igyekeznek magukat behízelegni a kínaiak kegyeibe, szemben a német kancellár szembesítő szemléletével – októberben az irodájában találkozott a Dalai Lámával, és támogatta Őszentsége tibeti kulturális autonómia iránti törekvését. Ellenben Mr. Brown egyszerűen figyelmen kívül hagyja ezt az ügyet. A Dalai Láma támogatói azt mondják, Őszentségének megvan a joga ahhoz, hogy egy szabad Tibet vezetője legyen. De számos politikai vezető csak mint vallási vezetőt üdvözli őt, hogy ezáltal is csökkentse a kínaiak haragját.

Tegnap este a liberáldemokrata parlamenti képviselő, Norman Baker, brit Tibet Társaság elnöke felszólította Brownt, hogy találkozzon a vallási vezetővel. Elmondta: „Brown csak a kínaiakkal való kereskedelemre koncentrál, és az emberi jogok nem kapnak szerepet. Csak azzal foglalkozik, hogy behízelegje magát a kínai kormány kegyeibe. Miért nem érdeklik az emberi jogok?”

Károly herceg – aki a vezető kínai politikusokat „rémisztő öreg viaszbabáknak” nevezte1997-ben, Hong Kong átadásának idején – elhatározta, bojkottálja az olimpiát, tudatta a szabad Tibetet támogatókkal.

A kínai kormány továbbra is fennálló ellenszenve a Dalai Lámával szemben nyilvánvalóvá vált múlt hónapban is, mikor a szóvivő így nyilatkozott róla: „Minden tervének az a célja, hogy széthasítsa az anyaországot, szabotálja a nemzetiségi egységet, szabotálja Kína kapcsolatait más országokkal és beavatkozzon az olimpiai játékokba. Így ő semmiképp sem lehet vallási ill. spirituális vezető.”

Tegnap este Tsering Tashi, a Dalai Láma brit képviselője közölte: „igen pozitív jel lenne mindenki számára Kínáról és az emberi jogokról, ha Mr. Brown találkozna Őszentségével.”

A Downing Street szóvivője elmondta: „Időben döntést fogunk hozni ebben az ügyben.”

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb