Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Nesze neked kína-magyar kapcsolatok! A Tibetet Sagítő Társaság tájékoztatója

2011. június 25. /Tibetet Segítő Társaság/TibetPress

Tegnap Veng Csia-pao kínai miniszterelnök magyarországi látogatásának első napján több orbitális jogtalanság történt a rendőrség részéről. Több Tibetért tüntető aktivistát inzultáltak és jogtalanul ellehetetlenítettek, hogy kifejezze véleményüket Tibet vonatkozásában. Az Oktogonnál elhaladó kínai miniszterelnöki konvoj irányában szerette volna Karma Dordzse tibeti tanár a tibeti zászlót felmutatni, amit a pillanatok alatt a helyszínen termett rendőrök megakadályoztak.

Az inzultus dulakodássá fajult, aminek az lett a végeredménye, hogy a tibetinél lévő zászló rúdját a rendőrök eltörték valamint a tibeti ruházatát több helyen elszakították. Utána Karma Dordzsét a rendőrség elvitte a helyszínről és több órán keresztül megakadályozta a szabad mozgásában.

A kínai miniszterelnök ELTE Konfucius Intézetére tervezett látogatása során több Tibetet védő aktivistát a civil ruhás rendőrök megakadályozták, hogy abban, hogy tibeti zászlót lengessenek valamint azt is, hogy Tibet szabadságával kapcsolatos szlogeneket kiáltsanak. A Egyetem bejárata közelében Namgyal Cevang tibeti menekülttől a rendőrök a tibeti zászlót elvették és azt földre dobva többször megtaposták valamint rajta álltak. Karma Dordzsét a Hotel Intercontinentál előtt is igazoltatták és nem engedték a sajtót, hogy riportot csináljon a tibetivel. Egyébként hivatalból több száz kínai személy volt jelen minden helyszínen hatalmas több méteres kínai zászlókkal, amikkel körbe zárták az öt-hat főre teendő Tibetet védő aktivistákat.

A kínai titkos rendőrökkel teli helyszíneken a kínai zászlókat lengető személyek fizikailag és erőszakkal megakadályozták a Tibetet védő aktivisták tiltakozását. Az ELTE bejárata előtt várakozó Tibetet védő aktivista lányt és tibetit is, az egyik civil ruhás rendőr szavakban inzultált, miszerint az előbbit kis szőke kurvának nevezte, míg az utóbbit bunkó parasztnak.

Tegnap a késő esti órákban a Bevándorlási és Állampolgári Hivatal (BAH) munkatársai felkeresték a Magyarországon élő tibeti, menekülteket valamint szabályos munkavállalási engedéllyel bíró tibeti tanárokat, és beidézték őket a BAH irodájába személyi azonosságukkal kapcsolatos indokokkal. Namgyal Cevang tibeti menekült szombat reggel nyolc óra óta a hivatalban tartózkodik, ahol várakoztatják és senki nem foglakozik vele és természetesen nem hagyhatja el az épületet. A többi tibetivel szemben is fenyegetően lépett fel a BAH. Minden helyszínen a rendőrök megakadályozták a demokratikus országokban jogszerű tiltakozási módokat. Egyetlen helyen sem engedték a videó felvételeket és fizikailag megakadályozták az egyéni állampolgári joggal bíró véleménynyilvánítás jogát. A helyszíneken több külföldi a tartózkodott, aki mélységes felháborodásukat fejezték ki, a kommunista rendszerekhez hasonlatos eljárások miatt.

A szombatra kialakult helyzet szerint minden a tegnapi tiltakozáson részt vett tiltakozó jelenléte a látogatás helyszínein ellehetetlenült és valamilyen módon meg lett akadályozva.

A Tibetet Segítő Társaság ezt a nyiltakozatot elküldte a Magyar Távirati Irodának is mint hírt , ahogy hasonló hírekkel mindíg is tette, ám a hírügynökség nem tette közé azt és magyarázatot sem tudott rá adni, hogy miért nem.

A Tibetet segítő Társaság tiltakozik a hivatalos szervek eljárásai miatt, és álláspontja szerint a Tibettel kapcsolatos tiltakozásokat nem megakadályozni kell, hanem a tárgyalások során szóbahozni a kínai miniszterelnöknek. A TST véleménye szerint Ilyen durva jogsértések még nem történtek az elmúlt húsz évben Tibet védelmével kapcsolatban.

A társaság megteszi a szükséges jogi intézkedéseket.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb