Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Népi háború indul a tibeti tüntetők ellen

2008. március 16./FigyelőNet/TibetPress

A tibeti kínai hatóságok „népi háborút” hirdetnek a lhaszai tüntetők ellen, akiket Peking „a Dalai Láma zsoldjában álló szakadároknak tekint. A zavargásoknak – az emigráns tibeti kormány szerint – 80 halottja és 72 sebesültje van.

Tibetből érkező telefonok útján összesen 80 áldozatot tudtak eddig azonosítani a szerzetesek által vezetett tüntetők és a kínai rendfenntartó szervek közötti összecsapások után – nyilatkozott az indiai Dharamszalában működő emigráns tibeti kormány szóvivője. A Dalai Láma egyik közeli munkatársa hozzátette, hogy 26 embert szombaton öltek meg a lhaszai börtön közelében. Külföldi szemtanúk is arról számoltak be vasárnap, hogy előző nap sokszor lehetett lövéseket hallani a tibeti fővárosban.

Az emigráns kormány vasárnap ismét visszautasította a kínai vádakat, melyek szerint a Dalai Láma állna a lhaszai erőszakos cselekmények mögött. „A tibeti béke a Dalai Lámának köszönhetően vált tartóssá. Ő a béke apostola, és soha nem tudna senkit sem rávenni arra, hogy engedjen az erőszaknak” - jelentette ki Szamdhong Rinpocse miniszterelnök.

Közben Dharamszalában legalább ezer tibeti tüntetett a Tibeti Ifjúság Kongresszusa nevű szervezet vezetésével, amely a Dalai Lámával ellentétben, nem csupán Tibet kulturális autonómiáját, hanem függetlenségét követeli. Mintegy 70 menekült éhségsztrájkba kezdett a város egyik buddhista szentélyében. A tüntetők egyúttal a pekingi nyári olimpiai játékok bojkottjára szólítottak fel.

A tibeti kommunista pártlap arról számolt be, hogy a helyi vezetők szombaton este válságülést tartottak, és leszögezték: népi háborút kell vívni a megosztottság ellen és a stabilitás védelme érdekében. Ezért „határozott ellentámadást kell indítani, hogy letörjék az ellenséges erők arrogáns dühét”.

Ugyancsak a kínai-ellenes lázadást ítélte el a Peking által kinevezett Pancsen Láma, a második legnagyobb méltóság a tibeti hierarchiában, aki szerint a tiltakozások „a buddhizmus tanításai ellen való szabotázst” jelentik. A Dalai Láma küldöttei által kijelölt még gyermek Pancsen Lámát 1995-ben a kínai rendőrség letartóztatta, azóta nincs hír róla. Ugyanekkor emelte erre a rangra a kínai vezetés saját, ma húszéves jelöltjét.

Lhaszában vasárnap szemtanúk szerint nyugalom volt, de továbbra is a kínai hadsereg katonái tartják ellenőrzésük alatt a várost. A tibeti prefektúra vezetője mindazonáltal ismét cáfolta, hogy rendkívüli állapotot vezettek volna be a tartományban.
Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb