Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Nemzetközi botrány a tibetiek kiutasítása miatt

2008. szeptember 3./szerda/

Nemzetközi botránnyá terebélyesedett a tibeti tanítók kiutasítása Magyarországról. Az ügyben megszólalt az újdelhi kormányt képviselő budapesti indiai nagykövetség, és Őszentsége a Dalai Láma európai képviselője is.

“Legmélyebb aggodalmának” adott hangot a genfi Tibet-iroda vezetője, Tseten Samdup Chhoekyapa a magyar kormány azon döntése miatt, amely nem ismeri el az Indiában élő tibeti emigráció tagjainak kiállított hivatalos indiai okmányt. A lapunk birtokába jutott, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) vezetőjének, Dr. Végh Zsuzsannának címzett levelében Őszentsége a Dalai Láma európai képviselője – kvázi külügyminisztere - kifejti, hogy az Indiában élő hontalan tibeti emigránsok a nemzetközi szinten mindenhol elismert okmánnyal, a “személyazonossági igazolással” utaznak világszerte, igazolják magukat. “Az 1989-ben Nobel-Békedíjjal kitüntetett Dalai Láma ezzel az okmánnyal utazott korábban három alkalommal is Magyarországra, s utazik a mai napig külföldre”- írta levelében a tibeti politikus.

Tseten Samdup Chhoekyapa szerint a kínai megszállás miatt “kétségbeejtő” az emberjogi helyzet Tibetben, így a magyar kormánynak továbbra is el kellene ismernie a száműzetésben élő tibetiek indiai okmányát, mint hivatalos dokumentumot. Hasonlókat tartalmaz a budapesti indiai nagykövetség által kiadott igazolás is. Eszerint a Magyarországról kiutasított Csögyal Tenzin, tibeti tanító által birtokolt, az indiai kormány által kiállított okmány érvényes, azzal a világ bármely országa be lehet utazni, az alapján tartózkodási engedély, illetve vízum kiállítható.

Mint arról korábban beszámoltunk Csögyal Tenzint, a tibeti emigráns parlament volt képviselőjét, a tibeti-magyar nagyszótár készítőjét a Gyurcsány-kabinet tavaly decemberi határozata miatt utasították ki Magyarországról. Eszerint Magyarország -a korábbi gyakorlattól eltérően- nem ismeri el az Indiában élő tibeti emigránsok (mintegy százezer fő) által használt okmányt. A döntés okairól az igazságügyi minisztérium nem nyilatkozott, azt azonban jelezték, hogy a napokban egy szakértői csoport megvizsgálja az ügyet.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb