Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Németh: kifogásolható a kormány Tibet-politikája

2009. április 7./kedd/MTI/TibetPress

Kifogásolható a magyar kormány és az MSZP Tibet-politikája - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kedden Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt a Dalai Láma európai megbízottjával. Ceten Szamdup az MTI-nek arról is beszélt: elképzelhető, hogy a Dalai Láma Magyarországra látogat.

Németh Zsolt az MTI kérdésére a találkozó utáni sajtóértekezleten hangsúlyozta: a magyar kormánynak és a szocialista pártnak a politikája kifogásolható ezen a területen. Elvárható lenne a kormányzattól egy sokkal világosabb és egyértelműbb vonalvezetés. A politikus a konkrét példák között említette, hogy a tibetiek meglehetősen nehezen kapnak menekültstátuszt Magyarországon.
   
A bizottsági elnök ugyanakkor hozzátette: senki nem követeli az "egy Kína" politika felülvizsgálatát, hiszen ebben egyetértés van a magyarországi politikai erők között.
   
Németh Zsolt szerint a valódi tibeti autonómia nem csupán a tibeti helyzeten "lendíthetne nagyot", de fontos lenne nemzetközileg is: világossá tehetné, hogy az autonómia az nem az elszakadást, az instabilitást jelenti, hanem az etnikumok közötti konfliktusok rendeződését segíti elő.
   
A politikus kiemelte: aggodalomra ad okot a tibeti helyzet, épp ezért nagyon fontos, hogy látványos elmozdulás történjen a közeljövőben, különösen a vallásszabadság biztosítása és a körülbelül hatezer politikai fogoly szabadon bocsátása területén. Remélhetőleg a Kína és a nemzetközi közösség között kialakuló globális párbeszéd hangsúlyt fektet arra, hogy Tibet valódi autonómiája nem gyengíti, hanem erősíti Kínát. Ez erősítheti a nemzetközi együttműködést is - tette hozzá.
   
Németh Zsolt kiemelte: bízik abban, hogy a Dalai Láma Magyarországra látogat majd.
   
Ceten Szamdup ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: elképzelhető, hogy a Dalai Láma Magyarországra látogat, de egyelőre nincs szó konkrét időpontról. A Dalai Láma - aki eddig már hatszor járt Magyarországon - számos magyarországi csoporttól kapott meghívást az elmúlt években és kész az újabb látogatásra - tette hozzá.
   
A diplomata kiemelte: magyarországi útján nem találkozik a magyar kormány képviselőivel, ugyanakkor a parlament külügyi bizottságának elnöke mellett az emberi jogi bizottság - szintén ellenzéki - vezetőjével is tárgyal.
   
Ceten Szamdup szerint Magyarország nagyon fontos szerepet játszhat Tibet megsegítésében. Az állampolgárok kérhetik parlamenti képviselőiket, hogy támogassák a tibeti ügyet, kérve Kínát, hogy változtassa meg Tibet-politikáját.
   
A jelenleg is nagyon kilátástalan a helyzet Tibetben, a lakosság továbbra is félelemben él. A kínai hadsereg megszállta a falvakat és a városokat, fegyveresek lepték el az utcákat. A tibetiek jelenleg olyan körülmények között élnek, mint a magyarok a kommunizmus ideje alatt - tette hozzá.
   
A tibetiek ugyanakkor nem Kína-ellenesek, hiszen nagyon sok közös van a két népben. Amit elleneznek az Kína Tibet-politikája. A tibetiek nem szeretnének elszakadni Kínától, azt kérik, hogy tibetiekként élhessenek a saját országukban megőrizve saját kultúrájukat - mondta a diplomata.Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb