Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Nem engedik be a Renault modelljeit Kínába

2009. június 12./InfoRádió.hu/TibetPress

Biztonsági okokra hivatkozva a kínai hatóságok nem engedik értékesíteni országukban a francia Renault autógyár több modelljét. A francia média szerint a lépés összefügghet azzal, hogy a Dalai Lámát egy hete Párizs díszpolgárává avatták.

A távol-keleti ország műszaki ellenőrzésekkel foglalkozó hivatala által kiadott közlemény szerint a lépés a kínai lakosság védelmét szolgálja, a vizsgálataik ugyanis azt mutatják, hogy a Renault Laguna, a második generációs Mégane, illetve Scénic modelljein "komoly biztonsági hiányosságok" mutatkoznak.

A sajtó által idézett hatósági nyilatkozatban egyebek mellett az áll, hogy "a legutóbbi import-ellenőrzések során több tucat olyan, a francia Renault által gyártott gépkocsit találtunk, amelyek nem tesznek eleget országunk kötelező előírásainak és technikai szabályainak, ezért azok biztonsági szempontból súlyos kockázatot jelentenek". Hogy pontosan milyen hiányosságokról van szó, azt egyelőre csak a kínaiak tudják.

A Renault vezetését meglepte a hatóságok állítása, ám nem izgatta fel őket túlságosan a hír, mivel a korlátozás összesen 160 gépkocsit érint. "Nem ismerjük a probléma okát, de a magunk részéről arra gondolunk, hogy az aránylag hosszú ideig tartó szállítás, valamint a nedves környezetben történt raktározás megviselhette a szóban forgó autók lengéscsillapítóit" - mondta az Inforádió kérdésére a cég egyik szóvivője.

Hangjába azonban némi csodálkozás vegyült, mivel, mint mondta a távol keleti országba exportált gépkocsik európai gyárakban készültek, és azok megfelelnek a legszigorúbb minőségi előírásoknak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem keresik a konfrontációt a kínaiakkal, hanem igyekeznek a lehető leghamarabb megoldást találni a problémára, és ez ügyben már felvették a kapcsolatot az ottani hatóságokkal.

A szóvivő hozzátette, aránylag nyugodtan tekintenek a tárgylások elé, mivel nem sokat kockáztatnak, a Renault ugyanis nincs igazán jelen a kínai autópiacon: éves szinten alig értékesítenek ezer gépkocsit. Ezzel együtt nem kívánta kommentálni a francia sajtónak azt az állítását, mely szerint a pekingi vezetés ezzel valójában Franciaországot akarta figyelmeztetni, amiért Párizs főpolgármestere díszpolgárrá avatta a Dalai Lámát.

A kínai vezetés azonnali tiltakozását kiváltó, még a múlt szombaton megtartott ceremónián a tibeti vallási vezető egyebek mellett azt mondta a francia fővárosban: Kína politikája továbbra is "rendkívül durva, sőt brutális" Tibetben.
S.Ráduly János

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb