Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Nem csak sport a Sport Templomban

2010 február 11. /MixOnline/TibetPress

A több mint kétszáz éves műemléképület falai közt működő egykori imaház ma a sport szerelmeseinek találkozóhelye. Ám a Sport Templomban nem csak a testünket tarthatjuk karban: szellemi felfrissülésünkről a Sambhala Tibet Központ könyvesboltja, az edzés idejére anya nélkül maradó csemeték szórakoztatásáról pedig gondozónők gondoskodnak.

A Budapest belvárosában álló, változatos testedzési lehetőségeket kínáló Sport Templom épületében a 19-20. században evangélikus templom működött. Az imaházat az 1960-as években államosították, az Ipari Minisztérium toldatta hozzá, szintezte be a jelenleg a dojónak (tatamis edzőterem) és a konditeremnek helyet adó szinteket. A később felújított műemléképületbe három évvel ezelőtt költözött be az először kizárólag harcművészeti központként működő Sport Templom, mely egy éve a küzdősportok (karate, aikido, kempo, ju jitsu, krav maga) mellett fitness és aerobik foglalkozásokkal (cross training, kettlebell, hot iron, meditatívabb jellegű fúzió tréning, gerincjóga, Body Art), illetve táncórákkal (társastánc, dirty funky, nia) várja a mozogni vágyókat.

A gyermekekre is gondoltak

A testedzéshez kedvet kapó édesanyák számára gyakran problémát jelent gyermekük elhelyezése a foglalkozások idejére. Hiszen nem minden család rendelkezik segítőkész szomszédokkal és időmilliomos nagymamákkal; így az anyukának megoldás hiányában sokszor le kell mondania a sportról. A Sport Templomban azonban rájuk is gondoltak: a létesítményben működő gyermekmegőrző jól felszerelt játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, énekléssel és mondókázással foglalja le a kicsiket, míg a szülő edz. A szakképzett gondozónők, köztük Barcsai Éva, 6 hónapostól 14 éves korig vállalják a csemeték felügyeletét.

 - Ha vége van az ovinak, sokkal többen jönnek - mondja Barcsai Éva. Szinte ez az egyetlen hely a városban, ahol lehetősége van a szülőnek megőrzőbe adni a gyerekét a sportfoglalkozások idejére. Egészen kicsiket és kamaszokat, fiúkat-lányokat, testvérpárokat is bead az anyuka egy-két órára, s gyakran úgy belemelegednek a játékba, hogy nincs is kedvük hazamenni. Veszekedés nincs, sőt, a nagyobbak segítenek neki vigyázni a kicsikre: együtt játszanak, kézműveskednek, ajándékokat készítenek a közelgő ünnepekre: karácsonyra, húsvétra, anyák napjára. Némelyik gyerek félve válik el édesanyjától erre a rövid időre is: rájuk Éváék fokozott figyelmet fordítanak, és a játék végére szinte mindig sikerül feloldani őket. Sokan a játszóházban találkoznak először a közösség fogalmával, a többiekkel együtt végigjátszott délutánok után szívesebben mennek később oviba vagy bölcsődébe. - A kezdetben félénk gyerekek integrálása gyakran olyan jól sikerül, hogy a hangos nevetés és éneklés miatt az edzők "hangfogót" követelnek - mondja mosolyogva Éva -, a kicsik pedig a foglalkozás végén már alig várják, hogy újra jöhessenek.


Könyvek és filozófia

A Sport Templom falain belül a gyermekmegőrző mellett egy könyvesbolt is működik, hogy a harcművészet szerelmesei a technikákon kívül a keleti filozófiába is beleáshassák magukat. Hendrey Tibor, a boltot működtető Sambhala Tibet Központ vezetőjének elmondása szerint a külön olvasóteremmel rendelkező üzletben 5-600 féle magyar és idegen nyelvű, a buddhizmussal, a szellemi úttal, a harcművészettel, illetve a keleti tradíciókkal és gyógymódokkal foglalkozó kiadványt vásárolhatnak meg, illetve rendelhetnek interneten keresztül az érdeklődők. A legtöbbjük komoly szakkönyv, de a keleti filozófiával még csak most ismerkedők is találnak kedvükre valót. A jövőben különféle programokat, könyvbemutatókat, vetítéseket szeretnének szervezni az olvasóknak. Egyelőre főleg a Sport Templom vendégei közül kerülnek ki a vevőik, de Hendrey Tibor reméli, a későbbiekben szélesebb körben is megismerik őket.

A Sport Templom további szolgáltatásairól bővebb információ a www.sporttemplom.hu oldalon található.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb