Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ne sírj, Szili Katalin!

2008. május 20./Heti Válasz/TibetPress

A Tibetieknek meg úgy is mindegy, hogy most vagy három hét múlva küldjük el a nevetséges irományunkat.
Az Index értesülése szerint Szili Katalin elsírta magát a házbizottság ülésén.

Vizuális típus vagyok, így látom magam előtt a jelenetet: Szili Katalin már könnybe lábadó szemmel, de még határozott hangon kéri parlamenti képviselőtársait, hogy kapcsolják ki a mobiltelefonjaikat, majd utasítja a jegyzőkönyvért felelős munkatársat, hogy likvidálja a diktafont, nehogy bármi is kiszivárogjon, aztán eltörik a mécses, és szegény asszonyka zokogva győzködi a megjelent országgyűlési képviselőket, hogy még ne támadjanak neki határozatilag a nagy Kínának.

Erre készülünk ugyanis: négy képviselő - Balog Zoltán (Fidesz), Fodor Gábor (SZDSZ), Herényi Károly (MDF), Semjén Zsolt (KDNP) - határozati javaslatot készített, amelyben felszólítják a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogoknak és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, hogy támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról.

Tisztességes, böcsületes gesztus, csakhogy rosszkor. Már ami Szili Katalint illeti. Az országgyűlés elnöke ugyanis jövő héten Kínába utazik, és úgy érzi, a parlamenti határozat beárnyékolná a kellemesnek ígérkező kirándulást. Hogy még a végén csúnyán néznének rá odaát, esetleg a párt hatodik embere helyett valami külügyi osztályvezetővel intéztetnék el a diplomáciai formaságokat, ilyesmi. Na, az Index informátorai szerint, ha minden igaz, ezért pityeredett el a házelnök, és aki nem érezné kényelmetlenül magát hasonló helyzetben, az vesse rá az első követ.

És kezdem.

Kezét csókolom, ez itten a politika világa, ha még nem tűnt volna föl eddig. Méghozzá abból is a durvább változat, ahol nem ám csúnya ellenzéki politikusok mondanak keményeket, hanem valóságos emberek halnak meg. És nem a pityogással van probléma, mert az még talán bele is férne, kampányidőszakban mindenképpen, hiszen az ilyesmit szeretik az idősebb szavazók. Hanem, hogy egyáltalán előfordulhat: vezető politikus azzal álljon elő, ugyan, kussoljunk még egy kicsit, mert különben olyan ciki lenne a kiruccanás. A Tibetieknek meg úgy is mindegy, hogy most vagy három hét múlva küldjük el a nevetséges irományunkat. Még hogy a magyar állam felszólítja Kínát...

Mondjon le? Ugyan, ilyet Magyarországon már a kezdő publicisták sem írnak le, mert minek. Eggyel több, a posztjára méltatlan közszereplő, na, bumm, és akkor mi van? Megszoktuk.

Tibetbe viszont tényleg ne menjen Szili Katalin, mert az már nem csak neki lenne kényelmetlen.
Dévényi istván

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb