Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Napirendre kerülhet Tibet az emberi jogi bizottságban

2009. április 8./szerda/MTI/TibetPress

Az Országgyűlés emberi jogi és kisebbségi bizottsága a közeljövőben kezdeményezi mind a kínai nagykövet, mind pedig a tibeti emberi jogvédők meghallgatását. Erre Balog Zoltán, a testület fideszes elnöke tett ígéretet miután szerdán találkozott Ceten Szamdup, a Dalai Láma európai képviselőjével.

A Fidesz MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a találkozón Balog Zoltán beszámolt a tibetiek emberi jogainak védelmében benyújtott négypárti parlamenti határozat sorsáról.

A határozat tárgysorozatba vételét akadályozza a szocialista többségű alkotmányügyi bizottság. Miközben minden ilyen jellegű törvényjavaslatot egyszerű többséggel fogad el az Országgyűlés, a tibeti határozat elfogadását, hasonlóan az elmúlt évben benyújtott javaslathoz, kétharmados többséghez kötnék - olvasható a kommünikében.
   
"Ez az eljárás alapvetően ellentmond az Országgyűlés működési rendjének, és nem szolgál mást, mint az MSZP emberi jogi érzéketlenségének elfedését" - közölte az ellenzéki párt.
   
A Dalai Láma képviselője kedden találkozott Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökével.

Németh Zsolt a találkozó után azt mondta, hogy kifogásolható a magyar kormány és az MSZP Tibet-politikája. Elvárható lenne a kormányzattól egy sokkal világosabb és egyértelműbb vonalvezetés.
   
A politikus a konkrét példák között említette, hogy a tibetiek meglehetősen nehezen kapnak menekültstátuszt Magyarországon.
   
A bizottsági elnök ugyanakkor hozzátette: senki nem követeli az "egy Kína" politika felülvizsgálatát, hiszen ebben egyetértés van a magyarországi politikai erők között.
   
Németh Zsolt kiemelte: bízik abban, hogy a Dalai Láma Magyarországra látogat majd.
   
Ceten Szamdup ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: elképzelhető, hogy a Dalai Láma Magyarországra látogat, de egyelőre nincs szó konkrét időpontról. A Dalai Láma - aki eddig már hatszor járt Magyarországon - számos magyarországi csoporttól kapott meghívást az elmúlt években és kész az újabb látogatásra - tette hozzá.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb