Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Nagy üzlet a kínai elnök látogatása

2010. november 6./Kitekintő.hu/TibetPress

Csütörtökön több millió dollárt erő megállapodásokkal a zsebében érkezett Franciaországba Hu Csin-tao (Hu Jintao), Kína elnöke. A francia fél mindent megtett, hogy a háromnapos látogatás alatt a szerződések meg is köttessenek. Még a hivatalos látogatásoknál szokásos közös sajtótájékoztató is elmaradt, hogy a kínai elnöknek ne tehessenek fel kényes kérdéseket az emberi jogokkal, a kínai ellenzéki Nobel-békedíjassal és Tibettel kapcsolatban. Mindenesetre az európai ország igyekezete, hogy a 2008-ban megromlott kapcsolatokat helyreállítsa, meghozta gyümölcsét: 22 milliárd dollár (16 milliárd euró) összértékű megállapodásokat írtak alá többek között a nukleáris energia, a telekommunikáció és a légiközlekedés terén. A dollármilliók mellett Nicolas Sarkozy Kína támogatását is megnyerte a G20-ak elnökségéhez.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök franciaországi látogatása sikeres volt: összesen 22 millió dollár értékben kötöttek megállapodásokat a felek. Kína az Airbusszal több mint 14 milliárd dollár értékben szerződött, amely szerint a China Eastern Airline, a China Southern Airlines, az Air China és a China Aviation Suplies Holding 102 repülőgépet vásárol, amiből 25 gépet Kínában szerelnek majd össze. A megegyezést üdvözölte a szerződés aláírásánál ugyancsak jelen lévő Mark Prisk brit vállalkozási és innovációs miniszter is, mivel a francia gyárnak az Egyesült Királyságban is vannak üzemei, így ez a brit gazdaság számára 5 milliárd dollár értékű új üzletet jelent az elkövetkezendő időkben.

Az Areva, a világ legnagyobb atomreaktorokat gyártó vállalata a China Guangdong Nuclear Powerrel írt alá 3 és fél milliárd dollár értékben szerződést, amelynek értelmében a franciák az elkövetkezendő tíz évben 20 ezer tonna urániumot szállítanak majd az energiára éhes országnak. A francia vállalat 2007-ben egy 8 millió dollárt érő szerződést írt alá Kínával, melyen fejében két EPR reaktort telepít Tajsanban (Taishanban) és azt 2026-ig ellátja nukleáris üzemanyaggal. A tárgyalások során további két EPR reaktor építéséről is szó esett. A Kínai Nemzeti Nukleáris Társasággal (CNNC) egy nukleáris hulladék-feldolgozó üzem megépítésében egyezett meg a francia fél.

Európa harmadik legnagyobb olajipari vállalata, a Total és a China Power Investment egy petrolkémiai üzem felállításáról szóló szándéknyilatkozatot írt alá. A francia vállalat szerint a beruházás volumene 2,8-4,3 milliárd dollár között mozog, azonban azt egyelőre még nem részletezték, hogy a felek ebből milyen arányban vállalják a költségeket. A tervek szerint a létesítményt, ami a szenet szintetikus üzemanyaggá alakítja át, Belső-Mongóliában építik majd meg.

A francia-amerikai telekommunikációs vállalat, az Alcatel-Lucant 1 millió 178 ezer euró értékben írt alá három keretszerződést a China Mobillal, a China Telecommal és a China Unicommal többek között hálózatfejlesztésről és karbantartási munkálatokról.

Megerősített kötelék
Egy új francia-kínai üzleti negyed létrehozásáról is született döntés, amely várhatóan tervezett nyitástól (2012) négyezer munkahelyet biztosít majd az európaiaknak a közép-franciaországi Chaterarouxban. A beruházás értéke 500 millió euró. Megállapodást kötött továbbá a francia Axa biztosító társaság és a China Commercial and Industrial Bank is.

A kínai fél négypontos javaslatban fogalmazta meg a bilaterális kapcsolatok tovább erősítését. E négy pont szerint Kínának szándékában áll az elkövetkezendő öt évben a kétoldalú kereskedelem volumenét megduplázni, ami azt jelentené, hogy a két ország közti kereskedelmi forgalom értéke 2015-ben elérné a 80 milliárd dollárt, továbbá a nukleáris energia és a légi közlekedés mellett az energiahatékonyság, a környezetvédelem, az elektromos autók, az informatika és telekommunikáció terén is szorosabbá kívánja tenni az együttműködést. A jövőbeni célok közt szerepel a kulturális kapcsolatok erősítése és a kihívásokkal szembeni közös összefogás is.

A csütörtök este közétett közös nyilatkozatban a két fél közölte, hogy támogatják a nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer reformjában való előrelépést, küzdenek a nyersanyagárak ingadozása ellen, valamint Franciaország ismét megerősítette azon véleményét, hogy az Európai Uniónak fel kellene oldania a Kínával szembeni fegyverembargót.

Hu szombaton érkezik Portugáliába, ahol az előrejelzések szerint Kína többek között államkötvényeket vásárol majd.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb