Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

MOB/Kína: Az Amnesty International aktívabb kiállásra kéri a Magyar Olimpiai Bizottságot

2008. május 13./Amnesty International/TibetPress

MOB/Kína: Az Amnesty International aktívabb kiállásra kéri a Magyar Olimpiai Bizottságot Az Amnesty International a mai napon a Magyar Olimpiai Bizottság igazgatójával, Molnár Zoltánnal tárgyalt a MOB lehetséges szerepvállalásáról a pekingi olimpiát érintő emberi jogi kérdésekben.

A szervezet üdvözli, hogy Schmitt Pál, a MOB elnöke több fórumon, pl. a MOB hírlevelében, illetve korábban az Európai Parlament Emberi Jogi Albizottságának közmeghallgatásán szóbeli elköteleződést tanúsított az emberi jogok iránt, azonban ennél határozottabb fellépést tart megfelelőnek. Az Amnesty International más nemzeti olimpiai bizottságokhoz képest nem tartja elégségesnek a MOB kiállását a jogsértésekkel szemben. Míg a Német Olimpiai Bizottság emberi jogi stratégiát dolgozott ki, addig a MOB nem kezeli előtérben a az emberi jogokat.

A szervezet képviselői, Sebály Bernadett kampánykoordinátor és Nagy Gergely kormányzati kapcsolattartó rámutattak, hogy az emberi jogok kiemelése nem sérti a MOB politikai függetlenségét, és tájékoztatta a MOB-ot azokról a jogsértésekről, amelyek kifejezetten az olimpiai előkészületekhez köthetők, pl. az olimpiai építkezésekhez kapcsolódó kártérítés nélküli kilakoltatások. Az emberi jogvédő szervezet nem bojkottálja az olimpiát, és a sportesemény szellemiségét tiszteletben tartva az olimpiában lehetőséget lát arra, hogy Kínában javuljon az emberi jogi helyzet, ezért a MOB-ot az emberi jogok melletti nyílt kiállásra kérte. A szervezet továbbá arra kérte a MOB igazgatóját, hogy a kínai kollégáival való kapcsolattartásba emelje be az emberi jogi kérdéseket.

Az emberi jogvédő szervezet továbbította a MOB részére legfrissebb jelentését a kínai emberi jogi helyzetről, és kifejezte annak fontosságát, hogy a sportolók az emberi jogi kérdésekről tájékozottan jelenjenek meg a nemzetközi sportpalettán. A szervezet üdvözli a MOB nyitottságát, és levélben fordul Schmitt Pálhoz, a MOB elnökéhez, hogy támogassa az emberi jogokat azzal, hogy a sportolóknak a szervezettel együttműködve egy előadás keretében lehetőséget teremt az emberi jogi helyzetről való tájékozódásra. A MOB a felvetést a következő elnökségi ülésen tárgyalja.
 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb