Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Mitől különleges a szombati Szalon?

2009. szeptember 11./Új Szó/TibetPress


Most épp sok mindentől, de ami eddig nem volt: a kulturális tárca fizetett hirdetése egy egész oldalt foglal el: ebben magyarázza a minisztérium, hogy mért nem kellene aggódniuk a szlovákiai magyaroknak a nyelvtörvény miatt.

Mondjuk, a szöveg nem túl élvezetes, nyilván nem is ez a célja, de szemléletes: először következnek a törvényről idézett „hazugságok”, ezeket követi a tárca cáfolata („valóság”). Mindenesetre tárgyától és formájától függetlenül engem elgondolkodtat, hogy az utóbbi időben megszaporodott a fizetett hirdetések módján közvetített cáfolatok és igazságok száma a sajtóban – ilyesmire, azt hiszem, szorult helyzetében kényszerül a hirdető, vagy ha vaj van a fején. A Szalon egyébként egy kiváló Rudolf Chmel-esszével indít, ennek a jelenlegi szlovákiai belpolitikai légkör és a nyelvtörvény a témája. „Arról győzködni a kisebbségieket, hogy egymás közt használhatják a nyelvüket, szerintem kevés, de főleg fölösleges” – mondja egyebek közt a szlovák–magyar kapcsolatok szakértője.

Különlegesnek kell tartanunk azt a dokumentumot is, melyet Popély Árpád történész kutatott föl és mutat be a Szalonban: ez a reszlovakizációról szóló százoldalas jelentés mindössze öt példányban készült 1949-ben, s több vonatkozásban pontosítja a hontalanság időszakáról szóló eddigi ismereteinket.

Egy oldalt szentelünk a Dalai Láma szlovákiai látogatásának: nemcsak az eseményt, hanem kissé Tibetet is közelebb hozva, s természetesen közöljük Martin Bútorának a Dalai Lámát (és Fedor Gált) köszöntő ünnepi beszéde szövegét.

A történelemnél és a politikánál maradva: Sidó Zsolt a közelmúltban a két háború közti időszak magyar pártjait mutatta be, most a szlovákiai magyar pártok jelenkori helyzetét vázolja röviden. Folytatódik Blogmustra sorozatunk is. A zene szerelmeseinek most egy egész oldalt szentel a melléklet: Hizsnyan Géza az idei nyári zenei élményeit ecseteli, Csehy Zoltán pedig két viharos operát hasonlít össze.

H. Nagy Péter extra filmesszéje (Benjamin Button különös élete) a különös, a különleges és a kivételes fogalmát nem a csodához (abszurdhoz, fantáziához) köti, hanem a természeteshez, a biológiaihoz.

S persze szó esik az írószövetség új folyóiratáról, az Opusról is, melynek ugyan még csak a jövő héten lesz hivatalos bemutatója Dunaszerdahelyen, de a Szalon-olvasók már most megismerhetik a tartalmát.

Azt hiszem, ez a szeptember 12-i egy különlegesen jó Szalon.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb