Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Mit keresett Gyurcsány Ferenc Gdanskban?

2008. december 11./csütörtök/Gdansk/IR/Free Tibet Blog/TibetPress

Meglepetten olvastam, hogy Gy.F. is részt vett a Lech Walesa Nobel-Békedíjának tiszteletére rendezett ünnepségen Lengyelországban. Mi az hogy részt vett!? Fel is szólalt, sőt, blogjában is megemlékezett az eseményről. Arról, hogy egy bizonyos Dalai Láma is ott volt, természetesen nem írt. Még eldádáznák a pekingi elvtársak. A fotón Lech Walesa látható, a háttérben valahol Gyurcsány Ferenc.

Miniszterelnökünk így emlékezik meg blogjában az eseményre:
„Walesát ünnepeltük Gdanskban. Huszonöt éve, 1983-ban kapta meg a Béke Nobel-díjat a lengyel rendszerváltás legendás alakja, a milliósra növekedett Szolidaritás vezetője, a hajógyár egykori villanyszerelője. Annak idején felesége ment el Stockholmba a díjátadó ünnepségre, mivel ő – ma is úgy tűnik, nem alaptalanul – attól tartott, ha kimegy, nem engednék vissza. Jót beszélgettünk Walesával. Lassan két évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött – mármint ami a független, demokratikus Lengyelországot és Magyarországot illeti – sokkal árnyaltabban látjuk a dolgokat. S miközben kétfelől érkeztünk a demokratikus Közép-Európába, más-más személyes múlttal lettünk politikusok, érdeklődve és tisztelettel tudtunk egymás felé fordulni.”

Hát igen, a demokrácia két öreg tengeri medvéje, Walesa és Gyurcsány. Bár “kétfelől érkeztek.” 1981-ben Gyurcsány friss Kisz tagként minden bizonnyal felismerte, hogy a szocialista rendszernek vége, és elkerülhetetlen a demokrácia. Biztosan ezért is lépett be oda. Inkognitóban harcolt a kommunizmus ellen, félelmet nem ismerve, önmagát buzgó kiszesnek álcázva aknázta alá a képmutató kádári szocializmust. Hogy minél mélyebbre ássa magát, és minél nagyobb kárt tudjon okozni, egyre feljebb küzdötte magát a ranglétrán. Miközben Lech Walesa a gdanski hajógyári munkások sztrájkjának élére állt, ő a Janus Pannonius Főiskola kisz titkára lett. A pozícióért járó fizetésből stencilgépet vett, és éjjelente röplapokat gyártott, amiket aztán kiragasztott a város különböző pontjain. A rendőrség ismeretlen tettes után nyomozni kezdett, Kádár kopói a nyomában voltak. Nappal kialvatlanul, de büszkén járt iskolába önmagát továbbra is titkárnak maszkírozva. Élete nagy pillanata volt, amikor egy varsói VIT találkozóról elszökött, és meglátogatta a gdanski munkásokat. Látta Walesát is, ott menetelt mögötte, miközben lengyel melósok a vállukra kapták. Fényképek is készültek a helyszínen, szerencsére Gyurcsány Ferenc nem látszik rajtuk, különben lőttek volna az inkognitónak.

1981. december 11-én letartóztatták Lech Wałęsát, Wojciech Jaruzelski tábornok két nappal később hadiállapotot hirdetett ki. Wałęsát tizenegy hónapra a szovjet határ közelébe, dél-kelet Lengyelországba internálták.
A Gyurcsány a letartóztatás hírére összerezzent, egy ideig szüntette illegális tevékenységét, nem ragasztott röplapokat, és nem agitált éjjelente füstös kis pécsi kocsmákban művész és író barátaival. Szerepére koncentrált, hogy elrejtőzzön a hozzá egyre közelebb férkőző vörös terror elől: 1984 és 1988 között a KISZ Pécsi Városi Bizottságának titkára, majd 1988–1989-ben a KISZ Központi Bizottság Egyetemi és Főiskolai Tanácsának elnöke lett. Aztán Walesát 82-ben szabadon engedték, ő pedig ismét akcióba lépett. Ekkoriban többször találkozott Krassó Györggyel, akit tanácsokkal látott el. És ezt a plakátot is Gyurcsány ragasztotta ki a pécsi dzsámi ajtajára.

1983-ban Walesa Nobel-békedíjat kapott. Gyurcsány Ferenc nem irigykedett, tudta hogy a legfontosabb, ha teszi a dolgát, zokszó nélkül. Pedig ő is megérdemelte volna. Reméljük, az utókor majd pótolja ezt a mulasztást. Kisz társai jó kommunistának tartották, ez is kitűnő színészi képességének, és hidegvérének bizonyítéka. A nyolcvanas években mint illegális ellenálló kitartóan harcolt a kommunizmus és a szocializmus ellen. 87-ben Walesa megalapította a szolidaritás mozgalmat, Gyurcsány ’89-ben látszatképpen a KISZ jogutódjának, a Demokratikus Ifjúsági Szövetségnek (DEMISZ) az alelnöke lett.

Aztán elérkezett 1989. Az a pillanat, amelyért oly sokáig küzdött, összezavarta hősünket. Az egy évtizeden át tartó feszültség összekuszálta idegrendszerét, és most azt hiszi, hogy harcolnia kell a magyar szocialista pártért, és a szocializmusért, amely egyre nagyobb veszélybe kerül szerte a világban. 1994 óta együtt él Apró Antal kommunista politikus unokájával. 2008. június 30-án a Szocialista Internacionálé egyik alelnökévé választották annak athéni kongresszusán. Erősen keresi Kína, a világ egyetlen megmaradt kommunista szuperhatalmának szimpátiáját. Néha tiszta pillanatai is vannak ennek a géniusznak, például amikor leült beszélgetni Lech Walesával. Ilyenkor előtűnik a múlt, a letűnt korok fátyolán keresztül felsejlik a fiatal Gyurcsány Ferenc, aki nappal kisztitkár volt, de éjszakánként kommunistaellenes szuperhős, szamizdatgyártó kalandor, a demokrácia bajnoka.
Na ezért volt ott Gdanskban.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb