Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Miskolci orvos halt meg a Himaláján

2009. május 20./Borsod Online/Tibet Press

Miskolc - A Borsod Online információi szerint egy fiatal miskolci traumatológus orvos lelte halálát kedden a Himalájában.

18.31: A tragédiáról kiadott hivatalos közlemény
"Sikeres csúcsmászás után tragédia a Manaslun
Erőss Zsolt és Barna Dániel sikeresen elérték a Manaslu 8156 méter magas
csúcsát, jelenleg pedig már mindketten az alaptáborban vannak. Az ereszkedésnél azonban Dr. Szabó Levente, az expedíció orvosa egy rossz lépésnél kicsúszott. A két hegymászó másnap találta meg a szerencsétlenül járt hegymászó holttestét.
Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Barna Dániel levele a 4860 méteren álló alaptáborból:

"Jelentés a Magyar Himalája Expedíciók Manaslu csúcstámadásáról és az utána történt sajnálatos balesetről.
A három csúcstámadó hegymászó (Erőss Zsolt, Barna Dániel, dr. Szabó Levente) május 19-én hajnali 3 órakor hagyta el a négyes előretolt tábort 7300 méterről. Kitűnő időben, szélcsendben, egyenletesen haladtak. A csapatot elöl Erőss Zsolt vezette, majd őt Barna Daniel, és harmadikként dr. Szabó Levente követte. Délelőtt 9 óra körül Erőss Zsolt jelezte, hogy még egy jó órányira van a Manaslu 8156 méteres csúcsától, melyet 10 óra 10 perckor el is ért.
Az őt követő Barna Dániel rádióján elmondta, hogy jól van, kissé fáradt, lassan megy, de kitartóan halad a csúcs fele. Dr. Szabó Levente azt a jelzést adta, hogy minden rendben, ő is lassan halad a csúcs felé. Erőss Zsolt közben átmászott a keveset látogatott, mintegy 8-10 méterrel magasabb "Rocky Summit"-ra, azaz "Sziklás csúcs"-ra, ami a Manaslu igazi csúcsa.
Hosszas várakozás, fényképezkedés után - mivel társait még nem látta az utolsó bukkanónál - dél körül elindult lefele. Útközben találkozott Barna Danival, aki kicsit nagyobb sebességre kapcsolt, és 1 órán belül elérte a Manaslu csúcsát. Zsolt az időközben visszaforduló és éppen pihenő Szabó Leventéig ereszkedett, és együtt pihentek. Az már biztos, hogy Leventének olyan lemaradása volt, hogy esélye sem volt elérni a csúcsot. Ezzel meg is békélt (7800 m korul).
Bevárták a csúcsról lefelé tartó Barna Danit, és együtt indultak a 7300 méteren felállított 4-es tábor felé. Közben az időjárás jelentősen változott, köd és hószállingózás kezdődött. A látási viszonyok romlottak. A csapatnak érdekében állt, hogy mielőbb, de biztonságosan elérjék a 4-es tábor sátrat. Meredekebb eljegesedett, és lankásabb, mély havas tereprészek váltogattak egymást. Az ilyenkor szokásos fáradtság nagyobb koncentrációt és odafigyelést követel a hegymászótól.
Egy meredekebb, havas szakaszon Szabó Levente lába kicsúszott, és a havon szánkázni kezdett egy meredek letörés irányába, a sátortól mintegy 20 méternyire, és pillanatokon belül eltűnt társai szeme elől. A döbbenet lett úrrá
mindenkin, olyan gyorsan és váratlanul történt minden. A köd és az egyre rosszabbodó időjárás, valamint látási viszonyok miatt a további balesetek
elkerülése miatt nem volt mód a helyzet felderítésére, mert Levente eltűnési iránya alatt mintegy 500 méteres szakadék és falrész tátongott.
Az expedíció vezetőjével, Kollár Lajossal történt rádió-megbeszélés értelmében Zsolt és Dani a négyes táborban töltik az éjszakát, hogy a reggeli szokásos néhány órás tiszta jó időben felmérjék a helyzetet, és Levente felkutatására induljanak. Másnap reggel ez meg is történt, és dr. Szabó Levente holttestére 6800 méteres magasságban találtak rá. Fejsérülései azonnali halálhoz vezettek. Mintegy 500 métert zuhant illetve csúszott, közbenső ütközésekkel. Dani és Zsolt hegymászóhoz méltóan ezen a helyen temették el, a hóban.

Rendkívül megrendültek vagyunk mindnyájan a tragikus esemény hatására.
Annál is inkább, mert a "Magyarok a Világ Nyolcezresein" csapatai mindig
eredményesen, tisztán és biztonságosan másztak, amit az is jelez, hogy 6
éves fennállása alatt közel 50 hegymászót foglalkoztatva senkinek a haja
szála nem görbült, és minden expedíciója sikerrel végződött. De sajnos ez
egy ilyen szakma. Ritkán, de előfordulhatnak balesetek.
Minket is lesújt Levente barátunk balesete. Rendkívül értékes, felkészült
és egyben zárkózott egyéniségű orvos-hegymászót veszítettünk el. Értékes
és odaadó munkát végzett a Miskolci Speciális Mentőcsapat orvosaként, a
Miskolci Megyei Kórház traumatológusaként. Expedíciónkban is fáradhatatlan
kutatómunkát végzett, többek között az akklimatizáció területén.
Expedíciónk minden tagja sajnálatát és részvétét fejezi ki Levente családjának és közeli barátainak, és mindenkinek, akik szerették és tisztelték őt.

A Manaslu, a magyar hegymászás 10. nyolcezrese!"
Vincze Szabolcs
sajtófőnök
Magyarok a világ nyolcezresein15.06: Sikerült utolérnünk Vincze Szabolcsot, az expedíció kapcsolattartóját és sajtófőnökét, aki sajnos megerősítette a tragédia  tényét...
„Dr. Szabó Levente 7800 méterig jutott fel kedden, majd lefelé haladva 7300-7400 méteren azt észlelték a társai, hogy „lezuhant” mellettük.” - mondta letörten Vincze Szabolcs.
Mint kiderült, a többiek reménykedtek abban, hogy esetleg él és letudják vinni, ám szerda reggel 6800 méteres magasságban, a 3-as számú tábor környékén találták meg az erdélyi születésű orvos testét, akit el is temettek.
Az expedíció sajtófőnöke elmondta: hamarosan hosszabb kommünikében számolnak be a tragédia részleteiről.14.48: Mostanra több forrásból - de továbbra sem hivatalosan - megerősítették  portálunknak, hogy a miskolci traumatológus orvos életét vesztette az expedíció során. Az expedíciósorozat 2009-es célja a magyarok által még nem mászott MANASLU (8156 m Himalája, Nepál) csúcsa volt. Dr. Szabó Levente a magyar csapat orvosaként vett részt az expedícióban.

Dr. Szabó Levente

Kárpátok, Tátra, Alpok mászásokat követően 2004-ben Ararát expedíció tagja (5100 m -Törökország). 2006-ban  (Mount McKinley 6194 m), majd 2007-ben Dél-Amerika , (Aconcaqua 6959 m). Közben traumatológai osztály vezetése, Etiópia Jimma Egyetemi Kórházában és Etiópia legmagasabb hegyének megmászása (Rush Dejen 4600 m).
2001-ben az Indiai földrengést követően a magyar orvos-csapat tagja, 2003-ban az algériai  földrengést követően a Miskolci Spider Speciális Mentőcsoport orvosaként vett részt a segítségnyújtásban.
2005 januárjában az Indonéziát (is) sújtó szökőár után a magyar orvos-csapat vezetője a sumátrai Banda Aceh-ben. Részvétel  barlangi mentésekben a Magyar Barlangi Mentőszolgálat és a Barlangi Mentők Észak-Magyarországi Egyesülete orvosaként.Sebész, traumatológus, katonai és katasztrófaorvostan szakorvos, barlangi és speciális mentő, barlangi túravezető.Nem hivatalos, de többek által megerősített információink szerint, nem tudni mennyien kísérelték meg a csúcsmászást, de két magyar a 8156 méteres Rocky Summit nevű csúcsra felért, míg Dr. Szabó Levente miskolci orvos annak közeléből visszafordult. A szervezőknek megadott telefonszámok közül az egyik fiatal doktor munkahelyi elérhetősége volt, így azt hívták a tragédia  után. További részletek hamarosan!

Dr. Szabó Levente webnaplója az expedícióról

A csapat orvosa, Dr. Szabó Levente webnaplót vezetett az expedíció kihívásairól, az utolsó bejegyzést május 16-án publikálta:
"Most, a sok havazás után végre kezd szebb idő lenni, a nap is kisütött. Bár a csapatok nagy része már belefáradt a sikertelenségbe (a rengeteg itt lévő emberből eddig csak 5-en jutottak fel). A mellettünk táborozó tajvaniak már elmentek, a japánok egy része elment, más része csomagol, és összességében is letakarodóban vannak. Néhány orosz még próbálkozik,  mások elmentek, csakúgy, mint a francia csapat.

Mi szombat hajnalban (05.16.-án) indulunk neki ismét a csúcs felé vezető útnak. Az időjárás előrejelzés szerint 19-20-ára megfelelő időnek kell lennie, akkorra tervezzük a csúcstámadást. Hát meglátjuk…"

A blog összes bejegyzése az eredeti oldalon található:webbeteg.hu
Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb