Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Milarepa: tanuljunk meg önzetlenül szeretni a moziban

2010. március 25/Napvilág.net/TibetPress

2010. március 25-től vetítik a magyarországi mozik Neten Chokling Milarépa című filmjét, mely a legnagyobb tibeti szent yogi életének első felét mutatja be addig, míg Marpa, a tibeti buddhizmus egyik legnagyobb tanító mesterének tanítványává szegődik. A film bemutatásával egyidőben jelenik meg DVD-n a Tanítások Milarépáról című dokumentumfilm.

Milarépa története Magyarországon valószínűleg csak azok számára ismert, akik jártasak a buddhizmus, Tibet és a yogik világában. A Neten Chokling által megfilmesített igaz történetet Rechungpa írta meg Mestere elmondása alapján. Neten Chokling Tibet egyik legsokszínűbb alakja. Láma, rendező és A kupa című filmben főszereplő, másodrendező, kaszkadőr és akció koreográfus volt egyben. Chokling első munkája Bernardo Bertolucci Kis Buddhája volt, amiben az ő kolostorában élő szerzetesek szerepeltek. A hétköznapokban a lámából lett rendező a Gyurmeling kolostor vezetője. Ez a kolostor jelentős központja a tanulásnak és gyakorlatnak, befogad árva és szegény gyerekeket. A filmezés mellett Chokling a klasszikus buddhista hagyomány szerinti nevelés híve, így nem csoda, hogy összekötötte a kettőt: filmre vitte Milarepa példaértékű életét.

Milarépa 1052-ben született Tibetben, egy jómódú család gyermekeként. Az apa halálos ágyán fiát, lányát, feleségét és összes vagyonát a szívtelen rokonokra hagyta. Mila Thöpaga életét ettől kezdve a szenvedés határozta meg. Anyja kérésére elhagyta szülőföldjét és kitanulta a fekete mágiát, melynek segítségével bosszút tudott állni a kegyetlen családtagokon és a falubelieken, akik az édesanya kérése ellenére sem segítettek a nyomorba jutott családon. Thöpaga nevéhez több ember halála köthető, mégis a buddhizmus példaértékű alakjává vált. Ezzel kapcsolatban sokakban felmerülhet a hogyan és a miért kérdése.

Ezek megválaszolásához ismerni kell a buddhizmus néhány tanítását, melyek közül az egyik legfontosabb: "A buddhizmusban nincs megbocsáthatatlan, minden karma és tett megtisztítható." Ehhez hozzájárult az is, hogy Milarépának nem bűntudata lett, hanem megbánta bűneit. Ezt bizonyítja, hogy harmincnyolc évesen a tibeti buddhizmus nagy mesterének, Marpának a tanítványává szegődött azért, hogy cselekedeteiért bűnbocsánatot nyerhessen. Neten Chokling filmje a megbánás útjára lépő Milarépa képével zárul, így a szentté válás folyamatát (még) nem láthatja a közönség.

Az Indo-Tibeti határon fekvő Spiti völgyben forgatták a Milarépát, nem hivatásos színészekkel, akiket az India körüli tibeti közösségekből válogattak ki. Ez meg is látszik a szereplők játékán, mozdulatain. A 108 főből álló stábhoz számos ausztrál, indiai, és amerikai szakember, valamint 50 szerzetes tartozott a Gyurmeling kolostorból. A szerzetesek alkották a szereplők és a stáb jó részét, beleértve a főszereplőt, a mellékszereplőket. Chokling a legendához hűen ábrázolta a történetet, ferdítéseket nem alkalmazott. Mivel ennek a filmnek a lényege nem a színészi játék, ezért azt nem is minősíteném. A helyszínek jól lettek megválogatva, így a képi világ igazán látványos. Joel Diamond zenéje pedig nagyban hozzájárul a film és a történet hangulatához. Nagy izgalmakra és akcióra ne számítson senki, de váratlak kő és szikla röptetés, fekete mágia és pusztító vihar megjelennek a filmvásznon.

Aki többet szeretne megtudni Milarépa életéről, az megvásárolhatja a Tanítások Milarépáról című, több mint 170 perces DVD-t, mely a jelenkor kiemelkedő mestereinek tanításait tartalmazzák Milarepa életéről és ennek a napjainkra gyakorolt hatásairól. Khandro rinpoche, Orgyen Tobgyal rinpoche, Sogyal rinpoche, Ani Pema Chodron, Lama Zope rinpoche, Arjia rinpoche és Neten Chokling rinpoche mondják el a saját életünkre vonatkoztatható tanításokat. A film és a DVD segítséget nyújthat ahhoz, hogy nézői az önzetlen szeretet útjára lépjenek. A DVD-t a Milarépa cimű filmet megtekintő nézők, mozijegyük bemutatásával kedvezményesen vásárolhatják meg az adott moziban.

Milarépa
Szereplők: Jamyang Lodro (Thöpaga/Milarepa), Orgyen Tobgyal (Yongten Trogyal),
Kelsang Chukie Tethtong (Kargyen), Lhakp Tsamchoe (Aunt Peydon)
Rendező: Neten Chokling
Forgatókönyvíró: Neten Chokling
Zene: Joel Diamond
Producer: Norbu Gyari, Raymond Steiner
Operatőr: Paul Warren
Hossz: 90 perc
Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2010. március 25.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb