Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Miközben a tibeti válság egyre csak mélyül, a párbeszédben nincs előrelépés

2008. július 5./International Campaign for Tibet/TibetPress

Hétfőn a világ vezetői a nyolcak találkozóján gyűlnek össze egy japán szigeten, Hokkaidón. A találkozón fel kell hozni Hu Jintao kínai elnöknek a Dalai Láma küldötteivel a múlt héten Pekingben folytatott párbeszéd hetedik fordulójának kiábrándító eredményeit és a Tibetben zajló megtorlásokat.

A Dalai Láma különleges követe, Lodi Gyaltsen Gyari ma elmondta, hogy a Kínával folytatott tárgyalások legutóbbi fordulója igen kiábrándító és nehézkes volt, és nem vezetett semmiféle áttöréshez. Ez a forduló különösen komoly volt Tibetben kialakult elfajult helyzet miatt – március 10-e óta a tüntetések az egész fennsíkra kiterjedtek, melyre a kínai kormány széleskörű megtorlásokkal reagált. A megtorlás során ezrek tüntek el vagy kerültek börtönbe, és szinte hermetikusan elzárták a régiót a látogatók elől.

Az ICT megbízott alelnöke, Mary Beth Markey elmondta: “A tárgyalások ezen fordulója egyértelműen nem felelt meg a nemzetközi közösség elvárásainak, így az ismét felszólította Pekinget, hogy folytasson eredményes párbeszédet a Dalai Láma képviselőivel. A nemzetközi közösség országainak vezetői most sürgetik a kínai elnököt, Hu-t, hogy vegye ki a párbeszéd irányítását a keményvonalas politikusok kezéből, akik ragaszkodnak ahhoz a politikához, ami egyszer már csődöt mondott Tibetben, és amelyik gátolja a helyzet megoldását.”

A Dalai Láma különleges követe, Lodi Gyari elmondta, hogy az Egyesült Munkafront vezetőjével, Du Qinglinnel és kollégáival folytatott pekingi találkozó során végig hárította azokat a kínai vádakat, miszerint a Dalai Láma a következő hónapban megrendezésre kerülő Olimpia szabotálását tervezné, valamint azt is, hogy a Tibetben március óta zajló kínai hatalom elleni zavargások mögött állna. A tárgyalást “az egyik legnehezebb ülésnek” nevezte, melyet a két fél az utóbbi forduló időben folytatott. Az utolsó forduló 2002 óta folyik, melyet egy évtizedes diplomáciai hallgatás előzött meg. Lodi Gyari mai nyilatkozata szerint: “A tárgyalás során kényszerítve voltunk, hogy nyíltan közöljük partnereinkkel, komoly és őszinte elkötelezettség híján részükről a jelenlegi megbeszéléseknek nem lesz értelme.” (www.tibet.net)

Lodi Gyari Indiában Dharamsalában tájékoztatta ma a Dalai Lámát a tárgyalásról, majd elmondta: “Erre a találkozóra a két fél viszonyát tekintve kényes pillanatban került sor. A jelenlegi tibeti események egyértelműen jelzik a nép őszinte és mélyről jövő elégedetlenségét a Kínai Népköztársaság politikájával. A komoly eredmény iránti sürgető igény, hogy bátorsággal és a Kínai Népköztársaság valamennyi nemzetiségének stabilitásába, egységébe és harmóniájába vetett hittel beszéljünk az ügyről, egyértelmű. Továbbá, annak ellenére, hogy Őszentsége, a Dalai Láma a Kínai Népköztársaság keretein belül keres megoldást a tibeti kérdésre, az ügy már valójában nemzetközi problémává vált. Ebből kiindulva abban reménykedtünk, hogy a kínai vezetés viszonozza majd erőfeszítéseinket, és kézzelfogható lépéseket tesz ezen a fordulón. Ezzel ellentétben azonban a kínai oldal legitimitás miatti túlzott aggodalma következtében nem született megegyezés az előterjesztésünkről, azaz egy közös nyilatkozat kibocsátásáról, hogy mindkét fél elkötelezi magát a tárgyalások mellett.”

A G8 találkozó számos olyan kormányt hoz össze – Egyesült Àllamok, Németország, Japán, Ausztrália és Franciaország – , amelyek leginkább érdekeltek mind a tibeti, mind a kínai oldalon a helyzet gyors megoldásában, hogy béke és stabilitás köszöntsön be Tibetbe.

A francia elnök, Sarkozy az Olimpia nyitóünnepségén való részvételét a párbeszédben és különösen a tavasszal kezdődött tibeti zavargásokban – amely már legalább 125 különböző Kína-ellenes tüntetést foglal magában szerte a fennsíkon – történt előrelépéshez kötötte.

Mary Beth Markey az ICT-től elmondta: “A tárgyalás nem mozdult előre, így a francia elnök nehéz helyzetben van, ahogy a Dalai Láma is, aki mint a pekingi Olimpia támogatója nem akar Sarkozy teljes részvételének gátja lenni. Természetesen a kínaiak számoltak ezzel, és szándékosan lemondtak annak lehetőségéről, hogy az Olimpiához kötődően nemzetközi jó hírnnevüket építsék.”

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb