Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Miért nincs itthon Tibet-határozat? Talán ezért.....

2009. május 19./index/Free Tibet Blog/TibetPress

Kínai befektetőkkel több jelentős magyarországi ügyletről folynak előrehaladott tárgyalások - mondta a Napinak Rétfalvi György, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési (ITD) Zrt. vezérigazgatója a mai kétoldalú high-tech együttműködési konferencia előestéjén.

Ha ezek a - jellemzően a kozmetikai és étrend-kiegészítők, illetve az építőanyag-gyártás területére várt - befektetések megvalósulnak, az újabb jelentős lendületet adhat a magyarországi kínai befektetéseknek, két-háromezer munkahelyet teremthetnek és tízezres nagyságrendű beszállítói kört érinthetnek.

Összesen mintegy ötezer kínai hátterű vállalkozás működik idehaza, amelyből körülbelül tucatnyi a jelentős, nemzetközi társaság. Ez idáig 600-800 millió dollár értékben fektettek be kínai társaságok Magyarországon, főként informatikai, információs és kommunikációs technológiai (ICT), távközlési és a kutatás-fejlesztési tevékenységre fokuszálva, de például hét éve jelen van a magyar piacon a Bank of China leányvállalata is.

Késik a budapesti központ

Az immár két éve napirenden lévő úgynevezett China Brand Trade Center (CBTC) budapesti kialakítása változatlanul prioritás a magyar gazdaság számára, ám a megvalósítás tovább csúszik. Rétfalvi szerint a mintegy kétezer kínai cég budapesti képviseletének megnyitása céljából az elmúlt évben jelentős szervezési munka történt, remélhetőleg hamarosan megkezdheti működését a minőségi, márkás kínai termékek budapesti központja.

Tavaly tavasszal még 2009. februári indulásról szóltak a hírek, ráadásul az Asia Center Kft. tervei jóval kevesebb cég részvételével számolnak. A kft. tervei szerint 2014-re 205 ezer négyzetméteren 600 cég közreműködésével válhat Kína európai kereskedelmi központjává a CBTC. A központ elsődlegesen az AsiaCenter nyugati szárnyában lesz, majd a kft. meg kívánja vásárolni szomszédságában lévő, 20 ezer négyzetméteres Budapest China Markt épületét is, 2014-re pedig az AsiaCenter harmadik, északi szárnya is felépülhet. A beruházás összértéke 300 millió euró. A CBTC - mint koncepció - ugyanakkor már működik, ugyanis múlt csütörtökön rendezték meg az AsiaCenterben a Kínai Márkák Üzleti Fórumát, ahol első lépésként Csöcsiang tartományból érkezett kínai üzletemberek találkozhattak európai potenciális partnereikkel.

A befektetéseknek és a kétoldalú kereskedelmi forgalomnak adhat jelentős lendületet a sencseni Hi-Tech Fair mai budapesti állomása is. A kínai-magyar high-tech együttműködési konferenciára az eddigi legnagyobb céges delegáció érkezett: közel 60 cég képviseletében másfélszáz, jobbára vállalati felsővezető jött. A rendezvény célja a magyar és a kínai cégek együttműködésének ösztönzése a számítástechnika, az elektronika, a telekommunikáció, az autóipar és a biotechnológia területén. A kínai vezetés jelenleg azt tervezi, hogy Magyarország legyen a kínai high-tech szektor legnagyobb európai kiállítási helyszíne - mondta Rétfalvi.

A kínai vállalatok sokrétű állami támogatást kapnak nemzetközi terjeszkedésükhöz, Magyarországra pedig az európai piacok ellátása szempontjából mint ideális elosztó, gyártó és logisztikai központként tekintenek. A kínai befektetésekért azonban régiónkban erős verseny folyik, amelybe most már az EU-hoz a közelmúltban csatlakozott Románia és Bulgária is bekapcsolódott. A vezérigazgató szerint a konkurensekhez képest Magyarország számára előnyt jelent központi földrajzi elhelyezkedése, a keresztező európai szállítási útvonalak, a kelet- és nyugat-európai piacok könnyebb megközelíthetősége és a közvetlen Budapest-Peking repülőjárat. A kínaiak megítélése szerint a magyar infrastruktúra és a logisztikai szolgáltatások fejlettek, és hazánkban a kínai cégek képzett és relatíve olcsó munkaerővel dolgozhatnak.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb