Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Megtorlások várhatók az olimpia után

2008. augusztus 23./szombat/Kietkintő/TibetPress

A különböző emberi jogi szervezetek már az olimpia alatt próbálták felhívni a figyelmet a szabadságjogok garantálása terén tapasztalható hiányosságokra. Sokak szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is csődöt mondott.

A Veszélyeztetett Népek Társasága szerint nem lett jobb az emberi jogi helyzet Kínában az olimpia ellenére sem, sőt annak további romlására és olimpia utáni "megtorlásokra" számítanak. A jogvédők szerint Peking nem tartotta be ezirányú, az olimpia előtt tett egyetlen ígéretét sem. A játékok kezdete óta folyamatosan tartóztattak le és utasítottak ki Tibet-párti tüntetőket. Múlt héten egy német, egy brit és két amerikai állampolgárt tettek hűvösre a kínai hatóságok, mert az aktivisták Tibet elszakadása mellett tüntettek (volna) az olimpiai faluban. Jelenleg tíz olyan külföldi állampolgárról tudnak, akik hasonló okból "élvezik" a pekingi börtönök hűvösét.

A Die Welt című német napilap által megkérdezett emberi jogi szakértő, Ulrich Delius szerint Tibetben és az ujgur területen, Xinjiang tartományban az olimpia végeztével erősebb kínai fellépésre lehet számítani. Ez leginkább az ujgur szakadár területre igaz, ahol akár tömeges letartózatásokkal és kivégzésekkel is számolni lehet. A szomszédos Tibetből az olimpia alatt is érkeztek olyan hírek, melyek szerint a kínai hatóságok többezer szerzetest akadályoztak meg kolostoraik elhagyásában. A Veszélyezettt Népek Társasága ezenkívül azt is Kína szemére veti, hogy az utóbbi két hétben nem engedélyezte a hivatalos tüntetéseket, és nem biztosította az újságírók számára a teljeskörű sajtó- és információszabadságot. A szervezet szerint az úgynevezett tüntetési zónák kijelölése is csak a gyülekezési szabadság illúzióját volt hivatott sugallni, és a valóságban Peking megfélemlítési politikája miatt senki nem élvezhette maradéktalanul ezen jogát. Az olimpia ideje alatt egyébként még a szigorú szabályok ellenére is több mint nyolcvanan adtak be tüntetési kérelmet.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végignézte, hogy a kínai vezetés hogyan használja fel politikai célok érdekében a játékokat - mondta a Die Weltnek Ulrich Delius. Ez az olimpia nem a spontán öröm olimpiája, és a kommunista párt az olimpiai láng tibeti és xinjiangi áthaladása esetén is demonstrálta a két terület feletti hatalmát. Delius szerint a megnyitóünnepségen sem a felszabadult öröm uralkodott, hanem egyszerűen egy állami vezérlésű, tökéletesre hegyezett produkciónak lehettünk szemtanúi.

A NOB és a pekingi szervezők közös sajtótájékoztatói egyébként egyre forróbb hangulatúak: az újságírók egyre többször tesznek fel a kínaiak számára nyilvánvalóan kellemetlen kérdéseket, például a cenzúrához és saját munkájuk akadályozásához kapcsolódóan. Pénteken ráadásul arra kérték a kínaiakat, hogy adjanak ki állásfoglalást azokkal a hírekkel kapcsolatban, melyek szerint Sichuan tartományban tibeti tüntetők közé lőttek. Wang azt tanácsolta az újságíróknak, hogy utazzanak Tibetbe, és győződjenek meg róla saját szemükkel, hogy milyen boldogan élnek ott az emberek. Tibetbe egyébként március óta nem engedélyezik a beutazást külföldi újságíróknak. A Franciaországban tartózkodó Őszentsége a Dalai Láma, a tibetiek vallási vezetője nem tudta megerősíteni a fentebb említett lövöldözéseket. Annyit mondott, hogy hallott a lövöldözésekről, de nem volt lehetősége meggyőzödni az információ hitelességéről.
Kis Judit

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb