Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Mégsem állnak a rossz oldalon a kínaiak?

2009. február 22./MTI/Free Tibet Blog/TibetPress

Együttműködésre szólította fel Kínát a globális pénzügyi világválság, az éghajlatváltozás és az Észak-Korea jelentette biztonsági fenyegetések kezelése érdekében szombaton Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Míg Barack Obama beavatási ceremóniáján azt üzente a kommunista dikttatúrák vezetőinek, hogy a “történelem rossz oldalán állnak”, addig külügyminisztere első kínai látogatásán kijelentette: az emberi jogok kérdése nem jelenthet akadályt a két ország közötti üzleti kapcsolat számára.

Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminiszterrel lezajlott pekingi találkozón Hillary Clinton azt mondta, hogy feltétlenül szükséges az Egyesült Államok és Kína együttműködése, és országa az együttműködés elmélyítésére és kiszélesítésére törekszik a gazdaság és a környezetvédelem terén. Ez utóbbi kérdésről úgy vélekedett: az Egyesült Államoknak és Kínának közös érdeke az üvegház-hatást okozó gázkibocsátások csökkentéséről való új nemzetközi egyezmény megkötése a decemberi koppenhágai csúcson. A nap folyamán Clinton klímaváltozási külön megbízottja, Todd Stern kíséretében meglátogatta Pekingben a General Electric amerikai cég földgázzal működő elektromos központját, és azt modell értékűnek nevezte.

Az amerikai diplomácia vezetője, aki első hivatalos külföldi útján több ázsiai országot keresett fel, hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nagyra értékeli az amerikai kincstárjegyekbe vetett tartós kínai bizalmat. Kína tavaly szeptember óta az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője, miután 696, 2 milliárd dollár értékben vásárolt amerikai kincstárjegyeket. Korábban Japán volt az első e téren, 578,3 milliárddal.

A kínai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy “a helyzet megköveteli a két országtól a párbeszéd megerősítését, és az együttműködést, hogy egy új szintre emelkedjenek a kapcsolatok köztük”. Ennek kapcsán hangsúlyozta a két ország dialógusának fontosságát biztonsági kérdésekben is. Jang Csie-cse elmondta: Washington és Peking egyetért abban, hogy elvetik a protekcionista intézkedéseket, mint a gazdasági világválság megoldásának eszközét.

Ugyancsak az együttműködés erősítése volt a legfontosabb téma Hillary Clinton és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő találkozóján. A két politikus együtt idézte azt a kínai közmondást, mely szerint “mindenkinek békésen kell átkelnie a folyón, mert valamennyien egy hajóban utaznak”.

Ugyanakkor sokkolónak minősítette az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet pénteken Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azon nyilatkozatát, hogy az emberi jogok tiszteletben tartásával kapcsolatos aggodalmak nem zavarhatják az amerikai-kínai együttműködést.

Clinton első külföldi útján kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is nyomást fog gyakorolni Kínára az emberi jogok ügyében, mint például Tibet kérdésében. Ázsiai körútjának utolsó előtti állomásán, Szöulban, Pekingbe indulása előtt ugyanakkor arról is beszélt: “az ezekben a kérdésekben történő nyomásgyakorlás nem gátolhatja (az együttműködést) a gazdasági világválság, a globális klímaváltozási krízis, valamint a biztonsági válság terén”.

T. Kumar, az Amnesty International amerikai vezetője “sokkolónak és rendkívül kiábrándítónak” nevezte Clinton szavait. Mint megjegyezte, az Egyesült Államok azon kevés ország egyike, amelyek érdemi hatást gyakorolhatnak Kínára az emberi jogok ügyében. A jogvédő szervezet szerint Clinton kijelentése kárt okoz azoknak a jövőbeni amerikai kezdeményezéseknek, amelyek az emberi jogok nagyobb védelmére akarják majd rábírni Kínát.

Vezető amerikai jogvédők csoportok azt kérték múlt csütörtökön Clintontól, hogy gyakoroljon nyomást Pekingre a kínai jogsértések ügyében. A Freedom House és másik hat jogvédő csoport - közöttük a Human Rights Watch, a Riporterek Határok Nélkül, valamint az Amnesty International - közös levélben sürgette Clintont: a kínai vezetőkkel folytatandó tárgyalásain központi témaként vesse fel a kínai kínzások kérdését, az alapvető emberi jogok korlátozását, továbbá az etnikai és vallási kisebbségekkel való bánásmód ügyét.

A jogvédők emlékeztettek: az Obama-adminisztráció azt ígérte, hogy az Egyesült Államok ismét az emberi jogok védelmezője lesz a világon. Ezen elkötelezettség fontos próbája, hogyan kezel egy olyan felemelkedőben lévő hatalmat, mint Kína - tartalmazza a Clintonnak címzett üzenet. Robert Wood külügyi szóvivő Clinton e heti ázsiai körútja előtt úgy nyilatkozott: a miniszter külföldi útján az emberi jogok ügye “fontos téma” lesz, amelyet “a megfelelő alkalommal fel fog vetni”.

Zaklatják a kínai ellenzéket Clinton érkezésekor
Cseng Csin-jan (Zeng Jinyan), a bebörtönzött Szaharov-díjas Hu Csia (Hu Jia) felesége elmondta a francia hírügynökség tudósítójának, hogy Clinton érkezése óta házi őrizetben tartják. Pedig találkozni szeretett volna szombaton Kao Jao-csiével (Gao Yaojie), az AIDS elleni küzdelem aktivistájával, akit vasárnap az amerikai külügyminiszter is fogad. Cseng férje jelenleg három és fél éves börtönbüntetését tölti, amire “felforgató tevékenység” címén ítélték el.

A Chinese Human Rights Defenders nevű jogvédő szervezet szerint több hasonló esetről is beszámoltak kínai ellenzékiek, akiket a hatóságok el akarnak hallgattatni az amerikai külügyminiszter vasárnapig tartó látogatása idejére. Közülük többen is aláírták a demokratikus reformokra felszólító Charta 2008 című dokumentumot. A rendőrség felszólította többek között Csiang Ki-senget (Jian Qisheng), aki az 1989-es pekingi, Tienanmen-téri tüntetésekben való részvételért több évet töltött börtönben, hogy ne próbáljon találkozni Hillary Clintonnal.
Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb