Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Megkezdődtek a tibeti küldöttek és kínai illetékesek tárgyalásai

2008. május 4./Sencsen/(MTI/AFP/AP/dpa/ITAR-TASZSZ)/TibetPress

A tibeti nép száműzetésben élő szellemi vezetőjének, a dalai lámának két küldötte és a kínai kormány két képviselője vasárnap a dél-kínai Sencsenben (Shenzhen) megállapodott, hogy folytatják tárgyalásaikat, de az időpontról nem született döntés - jelentette az Új Kína hírügynökség.

"A központi kínai kormány és a 14. dalai láma magánképviselői megállapodásra jutottak újabb kapcsolatfelvételre és konzultációkra vonatkozóan, egy megfelelő időpontban" - áll a szűkszavú közleményben, melyből nem derül ki, hogy a vasárnap elkezdett tárgyalási forduló ezzel befejeződött-e.

Tenzin Taklha, a Dalai Láma egyik közeli híve a találkozó előtt azt mondta, hogy várakozásai szerint a tárgyalások még a következő két napon is folytatódnak, de a megbeszélések eredményeiről csak a két küldött visszaérkezése után, az észak-indiai Dharamszalában, a tibeti emigráns kormány székhelyén adnak tájékoztatást.


Mint a kínai hírügynökség jelentette, a vasárnapi tárgyalások során, - melyek az első kapcsolatfelvételt jelentették a két fél között csaknem egy évi szünet óta - a kínai illetékesek megerősítették azt a pekingi álláspontot, mely szerint a Dalai Lámának fel kell hagynia a tibeti függetlenség érdekében folytatott harcával és a pekingi nyári olimpia szabotálásának kísérletével. A Dalai Láma ismételten cáfolta a vádakat, és kijelentette, hogy küldöttei választ fognak adni ezekre a tárgyalásokon.


A jelentés szerint a felek rögzítették az újabb tárgyalások helyszínét is.
 A zárt ajtók mögött zajló tárgyalások több külföldi politikai vezető nyomására jöttek létre, akik sürgették Pekinget, hogy kezdje újra a párbeszédet a tibeti féllel a tartományban idén márciusban kitört súlyos zavargások után.

2002 óta hat találkozót tartottak a pekingi kormány képviselői és a Dalai Láma küldöttei, de áttörést egyiken sem sikerült elérni. A kínai fél hangsúlyozta, hogy a mostani találkozó a Dalai Láma ismételt kérésére jött létre. A tárgyalások helyszínét titokban tartották. Külföldi újságírók nagy csoportja várakozott egy pálmákkal övezett állami épület előtt Sencsen külvárosában, ahol feltételezések szerint a tárgyalások zajlottak, de egyik fél sem mutatkozott.


Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök, jövő heti tokiói látogatásának küszöbén japán újságíróknak nyilatkozva egyebek között azt mondta: a dalai lámának konkrét lépéseket kell tennie "a Kína szétszakítására és az erőszakra való felbujtásra" irányuló tevékenység beszüntetése céljából. Egyúttal reményének adott hangot, hogy a kínai hatóságok és a Dalai Láma küldöttei közötti tárgyalások "pozitív eredményeket" hoznak.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb