Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Megkezdődött az olimpiai fáklyás váltófutás indonéziai szakasza Jakartában

2008. április 22./kedd/Jakarta/(MTI/AFP/AP)/TibetPress

Szigorú őrizet mellett kezdődött el kedden az olimpiai fáklyás váltófutás indonéziai szakasza Jakartában.

Az indonéz főváros rendőrsége néhány órával a rendezvény kezdete előtt feloszlatott egy Tibet-párti tüntetést a váltófutás helyszínéül kiszemelt központi stadion főkapujánál.

A helyi rendezők a kínai nagykövetség kérésére lerövidítették a váltófutás útvonalát, és csak ötezer meghívott vendég számára teszik lehetővé, hogy tanúi legyenek a helyszínen az eseménynek. Mintegy 2500 rendőr ügyel a rendezvény biztonságára és hivatott távol tartania az esetleges tiltakozókat. A rendezők eredetileg úgy tervezték, hogy Jakarta belvárosán halad végig az olimpiai láng, de kevéssel az esemény előtt a Bung Karno stadion területére korlátozták a váltófutás jakartai útvonalát.

Tiltakozó akciók nem zavarták meg az esemény kezdetét, csak egy kis "ügyetlenkedés": Jakarta kormányzójának, aki elsőként futott az olimpiai lánggal, nem sikerült elsőre rendesen meggyújtania a fáklyát, a láng néhány másodpercen belül kialudt. A második kísérlet már sikeres volt.

Összesen huszonnégyen futnak az olimpiai fáklyával az indonéz fővárosban. A rendezvény hivatalos szponzorai választották ki a részvevőket. Köztük van Kína jakartai nagykövete, az indonéz idegenforgalmi miniszter, több népszerű indonéz énekes, tévésztár és persze sportoló is. A sportolók zömmel tollaslabdázók. Azért éppen ez a sportág képviselteti magát nagy arányban, mert ebben értek el indonéz sportolók kimagasló nemzetközi sikereket. Köztük van Taufak Hidayat, a nemzeti tollaslabda-válogatott tagja, az athéni olimpiai játékok aranyérmese is.

Az indonéz rendőrség feloszlatott kedden egy Tibet-párti tüntetést Jakartában néhány órával az olimpiai fáklyás váltófutás helyi rendezvényének kezdete előtt. A rendőrség őrizetbe vett öt embert, köztük egy holland állampolgárt. A mintegy száz tüntető az indonéz főváros központi stadionjának főkapuja előtt gyűlt össze helyi idő szerint reggel, és tibeti zászlókat, Kínát ostorozó transzparenseket erősített a főkapura. Az indonéz rendőrök leszedték és elkobozták ezeket.

Haragos Tibet-párti tüntetők próbálták meghiúsítani a fáklyás olimpiai váltófutást az olimpiai láng több korábbi állomásán - Görögországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és az Egyesült Államokban. A tüntetők a tibetiek emberi jogainak megsértése ellen tiltakoztak.

A váltófutás ázsiai állomásain - Iszlámábádban, Újdelhiben, Bangkokban és Kuala Lumpurban - nagyrészt tiltakozásoktól mentesen, békésen zajlottak le a rendezvények.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb