Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Megbélyegzik a kínai AIDS-eseket

2009. november 29. /Hirextra.hu/TibetPress

Hátrányos megkülönböztetés és előítélet keseríti a kínai HIV-fertőzöttek és AIDS betegek életét - erről tanúskodik egy kínai közvélemény-kutatás.

A több mint kétezer megkérdezett HIV-pozitív negyven százaléka már találkozott előítéletes viselkedéssel, megkülönböztetéssel.

Tizenkét százalékuknál előfordult, hogy fertőzöttségük miatt megtagadtak valamilyen egészségügyi szolgáltatást. Vannak olyan esetek, amelyek során az AIDS-betegek gyermekeit kötelezték iskolájuk elhagyására. Az érintettek panaszait csak ritkán orvosolták.

A felmérés, melynek a "Kína stigmamutató" nevet adták, és amelyet a kínai egészségügyi minisztérium, továbbá a UNAIDS és más kínai társaságok közösen végeztek, az első olyan hivatalos jelentés, amely valós adatok alapján állítja, hogy az országban élők körében létezik HIV-fertőzöttekkel szembeni előítélet.

"A megkülönböztetés és a megbélyegzés, a közömbösség megszüntetése komoly probléma a mai Kínában, miközben a helyzet kezelése rendkívül fontos az AIDS elleni hatékony küzdelemben" - mondta a jelentés kapcsán a kínai egészségügyi tárca miniszterhelyettese, Huang Csie-fu (Huang Jiefu).

A politikus szerint ezek felszámolása még hosszú időt fog igénybe venni és a megoldást nem a jogszabályok fogják meghozni. Huang megjegyezte: a felvilágosító munka hiányosságaira utal, hogy még mindig vannak emberek, akik úgy gondolják, kézfogással, vagy pusztán közös étkezés révén is megfertőződhetnek.

Kínában már van az AIDS-hez kapcsolódó diszkrimináció elleni törvény, az állami vezetők 2003 óta évente rendszeresen meglátogatnak AIDS-betegeket, ezek nagy nyilvánosságot is kapnak.

Huang szerint e területen azonban sok még a tennivaló, és miközben a törvénynek biztosítania kell a HIV áldozatainak és családjuknak a jogát a zavartalan magánélethez, az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz és a szociális gondoskodáshoz, folyamatosan törekedni kell a HIV fertőzöttek társadalomba való "visszafogadásának" elősegítésére.

Hírek szerint ennek szolgálatába állt Jao Ming (Yao Ming) az amerikai kosárlabda-bajnokság, az NBA kínai kosárlabdázó sztárja is, aki rész vállalt 12 város 20 nagyméretű kültéri képernyőjén vetíteni tervezett videokampányban.

Kínában jelenleg a hivatalos statisztikák 740 ezerre becsülik a HIV-pozitív emberek számát, további 50 ezerre teszik azokét, akiket különösen veszélyeztetettnek ítélnek.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb